نسخه های رسمی اندروید توسط شرکت های سازنده بر روی گوشی ها قرار داده می شود و فقط در مواقعی که بنا به دلایلی مانند اختلالات نرم افزاری ، ویروسی شدن و مشکلات اساسی در اندروید و نرم افزار گوشی، گوشی را فلش می کنند. برخی از مشکلات نرم افزاری موبایل را می توان با ریست فکتوری کردن گوشی حل کرد. اما اگر با انجام این کار مشکل شما برطرف نشد لازم است که سیستم عامل گوشی به طور کامل پاک شده و مجددا نصب گردد که به آن فلش گوشی می گویند از فلش میتوان برای بروزرسانی نسخه سیستم عامل گوشی هم استفاده کرد.
گرچه در گوشی های دارای سیستم عامل اندروید امکان بروزرسانی سیستم عامل توسط خود کاربر و بدون نیاز به فلش کردن گوشی هم فراهم شده اما از طریق فلش کردن گوشی هم این کار را می توان انجام داد بروزرسانی سیستم عامل بستگی به مدل گوشی دارد که با توجه به مدل و سخت افزارهای موجود توانایی بروزرسانی تا چه نسخه ای را دارا می باشد که معمولا نسخه های موجود برای بروزرسانی برای هر گوشی دارای محدوده کوچکی است.
دو روش مختلف برای فلش گوشی ها وجود دارد فلش کامل(Full flash) و فلش جزئی (Partial flash) . باید دقت داشته باشید که پیش از انجام فلش کامل شما باید از اطلاعات داخل گوشی بکاپ یا یک نسخه پشتیبانی تهیه نمایید. پس شاید الان تفاوت این دو مدل فلش شدن گوشی را تشخیص داده باشید. در فلش کامل کلیه اطلاعات داخل گوشی پاک میشود و همگی توسط دستور شما با شرایط روی رام گوشی مجدداً رایت میشود این اطلاعات هم میتواند مربوط به سیستم عامل و بوتلودر و سایر مشخصات فنی نرم افزاری دستگاه باشد و هم میتواند اطلاعاتی نظیر عکس و فیلم و اپلیکیشن ها و سایر اطلاعات شخصی شما نیزباشد.
اما در فلش جزئی که در بعضی اصطلاحات و نرم افزار ها آن را آپدیت نیز خطاب میکنند اطلاعات شما پاک نمیشود و فقط به ترمیم آنها و یا آپدیت آن میپردازد به نحوی که اطلاعات و حتی مسائل امنیتی گوشی یا تبلت شما آسیبی وارد نشود.
معمولا افراد به دلایل متفاوت ناچار به فلش کردن گوشی میشوند. رایجترین علت فلش گوشی زمانی است که اپراتور مخابراتی توسط قفل نرم افزاری گوشی موبایل را قفل میکند. اینگونه قفل شدن گوشی زمانی اتفاق میافتد که پیشنهاد یکی از شبکههای مخابراتی مبتنی بر خرید گوشی موبایل ارزان قیمت و در صورت استفاده از سیم کارت آن شرکت را میپذیرید. اگر پس از مدتی قصد استفاده از یک اپراتور دیگر را داشته باشید و اپراتور خود را تغییر دهید گوشی شما آنتن نخواهد داد.
البته در صورت نصب یک رام جهانی امکان استفاده از هر سیم کارتی فراهم میشود (البته نکته مهم در این درباره این است که قفلهای دیگری نیز وجود دارند. بنابراین احتمال دارد پس از نخستین بروزرسانی دوباره با همان مشکل مواجه شوید). دیگر اتفاقاتی که باعث فلش کردن گوشی میشود شامل این موارد میشود:
از یاد بردن رمز یا پترن گوشی (برای مثال شما برای باز کردن قفل گوشی سامسونگ خود را فراموش کردهایید اگر آن را فلش کنید، رمز آن دیگر مورد نیاز نیست. البته تمامی اطلاعات گوشی پاک میشود.)، کاهش سرعت و کند شدن گوشی، روی لوگو باقی ماندن گوشی، بروزرسانی دستی (ارتقاء سیستمعامل بدون نیاز به OTA) و رامهای کاستوم بسیار متنوع موجود.
دلایل مختلف و متنوعی در رابطه با فلش کردن گوشی ها ممکن است اتفاق بیافتد، یکی از شایع ترین مسائلی که باعث فلش گوشی میشود قفل شدن دستگاه توسط یک اپراتور مخابراتی میباشد. این روش بدین شکل صورت میگیرد که یک شبکه مخابراتی به شما پیشنهاد میدهد که یک گوشی را با قیمت پایین تر خریداری کنید ولی تنها باید از سیم کارت آن شرکت استفاده کنید و در صورت تغییر اپراتور دستگاه شما آنتن نمیدهد. این اتفاق از طریق قفل نرم افزاری صورت میگیرد و با نصب یک رام آزاد و جهانی شما میتوانید از هر سیم کارتی استفاده کنید.
( به این نکته توجه داشته باشید که این کار با قفل های دیگری نیز همراه است و به این سادگی صورت نمیگیرد و ممکن است بعد از یک بار آپدیت مشکل شما مجدداً بازگردد) از جمله دیگر عواملی که میتواند باعث فلش کردن گوشی شما شود فراموش شدن رمز یا الگوی گوشی شما است که میتوانید با فلش کردن آن قفل را از دست دهید تنها با این شرط که کلیه اطلاعات شما از بین میرود. دلایل دیگری نظیر کند شدن دستگاه و یا روی لوگو ماندن گوشی یا تبلت و یا نیاز به آپدیت دستی و یا عوامل مختلفی ممکن است شما را به این کار مجبور کند.
پیش از این که موبایل خود را فلش کنید، باید بدانید که به چه دلیلی این کار را انجام میدهید. چند دلیل وجود دارند که شما را وادار میکند گوشی خود را فلش کنید، ولی در این قسمت صرفا تعدادی از این دلایل را شرح دادهایم.
گوشیهای اندروید به خاطر قابلیت تنظیم پذیری و انعطاف پذیری بالایی که دارند محبوب هستند. ولی از آنجایی که اندروید یک پلت فرم مرجع باز است، به میزان زیادی نسبت به مشکلات مربوط به سیستم عامل آسیب پذیر می باشد. به عنوان مثال ممکن است که گوشی اندروید شما به طور ناگهانی و بدون هیچ علتی هنگ کند. روشهای متعددی برای رفع این مشکلات وجود دارد، ولی روش نهایی همان فلش کردن گوشی است.
گوشی اندروید شما به طور عادی با یک سیستم عامل یا رام پیش فرض ارائه میشود. به دلایلی بیشتر این رامهای خام اندروید بهترین پلت فرمهای موجود برای گوشی شما نیستند، از این رو افراد زیادی رامهای کاستومی را ساخته و ارائه کردهاند تا بتوانید از آنها به جای رام گوشی خود استفاده کنید.
در این بخش به اصطلاحاتی اشاره میکنیم که باید برای درک بهتر پروسه فلش کردن گوشی های موبایل کاملا با آن ها آشنا باشید. اصلی ترین و مهمترین اصطلاحاتی که برای فلش کردن گوشی های هوآوی، سامسونگ، اچ تی سی و غیره با آن ها آشنا باشید به شرح زیر هستند:
واژه ROM مخفف عبارت "Read Only Memory" می باشد و به بخشی از حافظه گوشی گفته میشود که اطلاعات هسته سیستم عامل در آن ذخیره هستند. به بیانی دیگر تمام قابلیت هایی نرم افزاری که با روشن کردن گوشی به آن ها دست پیدا میکنید توسط رام آن ارائه شدهاند و اگر رام وجود نداشت، سیستم عاملی در گوشی اجرا نمیشد. بنابراین رام شامل جزئیات هسته سیستم عامل میشود و به نوعی امکان ارتباط برقرار کردن کاربر با بستر سخت افزاری موبایل را فراهم میسازد.
استوک رام ها در واقع آن دسته از رام هایی هستند که به طور رسمی و پیش فرض توسط شرکت سازنده بهینه سازی شده و بر روی آن نصب میشوند. بنابراین رام پیش فرضی که از ابتدا روی گوشی های اندرویدی نصب است با لقب استوک رام معرفی میگردد.
رام های رسمی در واقع آن دسته رام هایی هستند که به طور رسمی از طرف شرکت سازنده گوشی برای آن منتشر شدهاند اما لزوما نباید به صورت پیش فرض بر روی دستگاه نصب باشند. به عنوان مثال آپدیت های رسمی که توسط شرکت سازنده برای گوشی برای دانلود و نصب منتشر میشوند شامل یک رام رسمی خواهند بود. این آپدیت ها چون به طور پیش فرض روی گوشی نصب نبودهاند با لقب استوک رام شناخته نخواهند شد و به آن ها رام رسمی گفته میشود.
کاستوم رام ها در واقع آن دسته از رام هایی هستند که توسط توسعه دهندگان سوم شخص برای گوشی های موبایل بهینه سازی شده و منتشر میشوند. پس این رام ها رسمی نمی باشند و توسط شرکت سازنده گوشی منتشر نشدهاند. در اکثر مواقع فلش کردن رام در گوشی های موبایل با هدف نصب این دسته از رام ها انجام میگیرد. نصب کاستوم رام روی گوشی های اندرویدی باعث میشود که بتوان از قابلیت های متنوع و جدیدی در گوشی استفاده کرد و تقریبا تغییراتی در آن اعمال کرد که حس استفاده از یک گوشی جدید و کاملا متفاوت را به کاربر منتقل میکنند.
به طور کلی، فلش گوشی سامسونگ موجب ایجاد تغییرات در هسته نرم افزاری دستگاه می شود. بر همین اساس، انجام این فرآیند به صورت جزئی یا کلی، با حذف و از بین رفتن اطلاعات و داده های موجود بر روی گوشی همراه می گردد. به همین جهت، پیش از انجام فلش موبایل می بایست نسبت به پشتیبان گیری از اطلاعات دستگاه اقدام نمود. برای انجام پشتیبان گیری، استفاده از اپلیکیشن هایی مانند Helium و Titanium backup کمک شایانی می نماید.
نکته: قبل از دانلود فایل رام، توجه داشته باشید که چهار رقم آخر شماره ساخت رام مورد نظر باید با رام فعلی گوشی شما یکسان و یا از آن بالاتر باشد.
اگر گوشی شما به هر دلیلی بالا نمی آید و روی لوگو گیر کرده است، باید از این روش استفاده کنید. برای انجام فلش از روش Force Update مراحل زیر را دنبال کنید:
قدم اول پشتیبانگیری، مهمترین گام در فرایند فلش کردن گوشی محسوب میشود. اگر نسخه پشتیبانی از دادههای خود نداشته باشید، پس از فلش کردن گوشی همه آنها را از دست خواهید داد. برای یافتن اپلیکیشنهای پشتیبانگیری میتوانید سری به پلی استور بزنید. برای نمونه به دنبال اپلیکیشنی با نام Titanium Backup و یا Helium بگردید تا از دادههای خود روی رایانه یک نسخه پشتیبان تهیه کنید و بتوانید پس از فلش کردن گوشی آنها را بازیابی کنید.
قبل از اینکه فلش کردن را آغاز کنید، مطمئن شوید دستگاه گلکسی شما حداقل ۶۰ درصد شارژ داشته باشد؛ چرا که اگر دستگاه در حین فلش با اتمام شارژ باتری مواجه شده و خاموش شود در وضعیت غیرقابل برگشتی قرار خواهد گرفت.
در این مرحله باید گوشی را در حالت ریکاوری بوت کنید. به این منظور باید کلید کاهش صدا را به همراه کلید روشن/خاموش گوشی بگیرید. به این ترتیب به منوی بوتلودر میرسید. زمانی که به این بخش دسترسی پیدا کردید، باید از کلید افزایش/کاهش صدای گوشی برای حرکت به منوهای مختلف استفاده کنید. دکمه روشن/خاموش گوشی هم برای انتخاب و وارد شدن به ریکاوری استفاده میشود.
زمانی که وارد حالت ریکاوری شدید، چند گزینه از جمله wipe، install، settings، backup و غیره را مشاهده میکنید. با استفاده از کلیدهای افزایش/کاهش صدا به منوهای مختلف بروید و با دکمه روشن/خاموش گزینه Install را انتخاب نمایید. در صفحه بعدی گزینه Install zip from sdcard را انتخاب کنید. محل ذخیره ROM را یافته و نصب آن را از طریق ضربه زدن به دکمهای که در بخش زیرین صفحه قرار دارد، تأیید کنید.
هنگامی که شما یک گوشی را فلش کامل میکنید ممکن است به تغییر سیستم عامل شما نیز حتی منجر شود ( این تغییر به معنی ارتقا و یا کاهش نسخه سیستم عامل است) و میتواند با عث تسریع یا ارتقا در گوشی شما شود وباعث پاک شدن کلیه اطلاعات داخل گوشی شما شود و در واقع یک سیستم عامل جدید را برای شما نمایان کند و همانطور که گفته شد ممکن است گوشی شما را از گارانتی خارج کند. لذا با رعایت نکات فوق آخرین نسخه از فریمور مربوط به دستگاه خود را دریافت کنید و سپس به نصب بر روی گوشی خود اقدام کنید.
پارس ارتباط لوتوس نمایندگی تعمیرات موبایل و برگذار کننده دوره های آموزش تعمیرات موبایل می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تعمیرات موبایل با همکاران ما در تماس باشید.
دیدگاه شما