USB تایپ سی استانداردی در حال ظهور برای شارژ و انتقال اطلاعات است. در حال حاضر، آن را می توان در دستگاه هایی مانند لپ تاپ، گوشی و تبلت های جدید دید. با گذشت زمان تقریبا همه آن چیزهایی را که در حال حاضر از رابط های قدیمی تر و بزرگتر USB استفاده میکنند، به سمت استفاده از USB تایپ سی حرکت میکنند.
USB تایپ سی دارای یک رابط جدید و کوچکتر است که برخلاف نسخههای قبلی USB، قابلیت اتصال از هردو جهت را دارد و در نتیجه اتصال آن آسان تر است. کابل های USB تایپ سی قابلیت حمل جریان بیشتری را دارند، بنابراین می توان آن ها را برای شارژ دستگاه های بزرگتر مانند لپ تاپ نیز استفاده کرد. آنها همچنین سرعت انتقال USB 3.0 را دو برابر می کنند و به چیزی در حدود 10 گیگابیت در ثانیه میرسانند.
برای پاسخ به این سوال میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم :
با معرفیUSB نوع سی توسط انجمن توسعه دهندگان تکنولوژی USB به عنوان استاندارد جهانی سعی در یکپارچه کردن پورت و اتصالدهنده تمام دستگاهها دارد. استفاده از این کابل در تمام دستگاهها، مشکل داشتن تمام کابلهای متنوع و متفاوت برای دستگاههای مختلف حل خواهد شد و دیگر لازم نیست که برای هر دستگاه نیاز به یک کابل منحصر به فرد USB Type-A و یا USB Type-B داشت.
کابل شارژر نوع سی برگشت پذیر میباشد و از لحاظ نحوه اتصال شبیه به کابل Lightning اپل میباشد. یعنی زمانی که قصد دارید گوشی خود را به شارژر وصل کنید دیگر لازم نیست که اتصالدهنده را حداقل 3 بار برگردانید و به دنبال جهت گیری درست آن باشید. میتوانید از هر دو طرف کابل برای پورت گوشی خود استفاده کنید. از این رو این ویژگی یکی از مزایای خوب کابل شارژر تایپ سی میباشد.
این کابل در میان تمامی گوشیهای همراه در حال گسترش میباشد و تمام دستگاههای باید به عنوان استاندارد جهانی از این نوع کابل استفاده کنند. از این رو در آیندهای نزدیک دیگر لازم است چند نوع کابلهای مختلف USB را همراه خود داشت زیرا تمام دستگاههای تولید شده از این پس از نوع تکنولوژی بهره مند میباشند.
این استقبال گسترده توسط غولهای تکنولوژی بسیار مهم است؛ زیرا یکی از دلایلی است که تولیدکنندگان کامپیوترهای شخصی، USB-C را بدون حرفوحدیث پذیرفتهاند. برخلاف این مورد، کانکتورهای لایتنینگ اپل (که توسط خود اپل هم توسعه داده شده) و MagSafe هستند که به غیر از محصولات اپل، استفادهی بسیار محدودی دارند و به لطف سهم زیاد یو اس بی تایپ سی، تقریبا منسوخ شدهاند.
کابلهای USB Type Cدر نگاه اول شبیه به کابلهای Micro USBهستند؛ اگرچه در ظاهر، بیشتر به شکل بیضی و کمی کلفتتر هستند تا بتوانند با بهترین ویژگی خود، یعنی سمت بالا و پایین نداشتن، وفق پیدا کنند.
از آنجایی که تکنولوژی USB Type-C به سرعت به یک دست آورد بسیار مفید تبدیل شده است. تقریبا تمامی برند های گوشی موبایل، گوشی های خود را به این تکنولوژی مجهز کرده اند. از گوشی های پرچم دار Samsung گرفته تا گوشی ها زیبای و رنگارنگ Huawei، این تکنولوژی را درون خود دارند. این تکنولوژی به سریع تر شارژ شدن، افزایش سرعت تبادل اطلاعات و البته افزایش عمر مفید پورت شارژ، مسیر شارژ و باتری آن ها شده است. حتی طبق شایعات، ممکن است شرکت Apple گوشی ها موبایل iPhone در سال 2019، به این تکنولوژی مجهز کند.
شرکت اپل در سال های اخیر از این پورت برای لپ تاپ های خود استفاده می کرده و به نظر می رسد خواستار حذف پورت Lightning از گوشی های خود است. از آن جایی که گوشی های iPhone از مدل iPhone 8 به تکنولوژی شارژ سریع و توانایی تحمل آمپر بالا مجهز شده اند، می توان از یک شارژ برای شارژ لپ تاپ و گوشی استفاده کرد. در سال های گذشته داشتن یک گوشی موبایل با پورت USB Type-C کمی آزار دهنده بود. چرا که علاوه بر کمبود منابع برای شارژ، استفاده همزمان از شارژر و هندزفری کمی سخت بود. اما امروزه بسیاری از گوشی ها به این تکنولوژی محهز شده اند و یک گوشی با داشتن پورت USB Type-C چندان عجیب نیست.
بسیاری از لپ تاپ های جدید به پورت USB Type-C مجهز اند، اما فقط برای انتقال اطلاعات برای شارژ کردن آن ها. شاید برای شما عجیب باشد اما امروزه لپ تاپ ها به سوی تغییر پورت شارژ به پورت Type-C هستند. لپ تاپ های MacBook در سال ۲۰۱۵ جزو اولین لپ تاپ های مجهز به پورت شارژ Type-C بودند. البته فقط شرکت Apple لپ تاپ های خود را به این تکنولوژی قدرتمند مجهز نکرده است. لپ تاپ های جدید Microsoft و Samsung نیز از این تکنولوژی پشتیبانی می کنند که در آینده ای نه چندان دور ممکن است شاهد از بین رفتن کامل پورت شارژ های قدیمی باشیم.
استاندارد تاندربولت اینتل که رقیب بزرگ USB 3.1 محسوب میشود گاهی از کابل و درگاه مشابه استفاده میکند. تاندربولت نسخهی سوم میتواند تا ۴۰ گیگابیت بر ثانیه داده منتقل کند، که میشود ۴ برابر بیشتر از نسل دوم USB 3.1. نسخههای یک و دو تاندربولت از کابلهای مختص خود استفاده میکردند که با USBها تطبیق نداشت؛ به همین خاطر بعضی از دستگاهها مانند مکبوک پرو، هم USB دارند و هم درگاهی جدا برای تاندربولت.
با معرفی تاندربولت ۳، اینتل به استفاده از درگاه USB Type-C روی آورد تا ادوات و درگاهها مشابه شوند. این باعث شد سازندگان بتوانند در صورت لزوم درگاه نوع C دستگاه خود را به هر دو استاندارد USB 3.1 و تاندربولت ۳ تجهیز کنند. بر همین اساس، درگاه نوع C به کار رفته در مکبوک ۲۰۱۵از استانداردهای USB 3.1 Gen 1 و Thunderbolt 3 تواَمان پشتیبانی میکند. در ضمن مبدلهایی نیز برای اتصال به درگاه نوع A و نسخههای قدیمیتر تاندربولت پیشبینی شده است.
فعلا تاندربولت بیشتر روی دستگاههای اپل استفاده میشود و فقط در موارد خاصی مانند تدوین ویدیو کاربرد دارد. هرچند احتمالا پشتیبانی از این دو استاندارد در لپتاپهای اپل ادامه خواهد یافت ولی بعید است لپتاپهای ویندوزی زیادی به هردوی آنها مجهز شوند.
با محبوبیت روزافزون استاندارد USB 3.1 در کنار درگاه نوع C، پیوسته سازندگان بیشتری به استفاده از آنها روی خواهند آورد و پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۶ تعداد زیادی از دستگاهها اعم از همراه و رومیزی از نسل اول یا دوم این استاندارد پشتیبانی کنند.
جمع بندی
همانطور که می بینید تمامی موارد فوق نشان از یک اتصال پیچیده در پورت های جدید Type-C می دهد، این پورت ها در حال تبدیل شدن به یک استاندارد جهانی است و در آینده ای نه چندان دور استفاده از این پورت ها در اکثر گجت ها جایگاهی ویژه خواهد داشت . انتقال داده های با سرعت بسیار بالا، قدرت بالا و پشتیبانی از فرمت های صوتی و تصویری از جمله ویژگی های بارز پورت های Usb Type-C است .
دیدگاه شما