یکی از مهمترین بخشهای گوشی هوشمند را میتوان باتری دستگاه عنوان کرد که نیازمند مراقبتهای ویژه است. با این که کاربران گوشیهای هوشمند برای سلامت دستگاه خود ارزش زیادی قائل هستند، اما کاربرانی هم وجود دارند که از هیچ تلاشی برای صدمه زدن به باتری دستگاه دریغ نمیکنند؛ به عنوان مثال، استفاده از شارژرهای فاقد کیفیت میتواند صدمه غیرقابل جبرانی را به باتری دستگاه وارد کند. شما زمانی میتوانید از سلامت باتری دستگاه خود اطمینان حاصل کنید که با نکات مهم پیرامون شارژ گوشیهای موبایل آشنا شوید.
برای اینکه بتوانید به صورت صحیح شارژ باتری موبایلتان را پر کنید و از گوشی چند ده میلیونی خود مراقبت کنید، نیازمند این هستید تا صحیح ترین روش شارژ باتری موبایل، را آموزش ببینید.
همان طور که می دانید شارژ باتری موبایل و مدت زمانی که باتری گوشیرا به شارژ وصل می کنیم، اهمیت بسیار زیادی دارد، چرا که باتری ها دارای ظرفیت های مشخص شده ای هستند و در صورت استفاده نامناسب و عدم نگهداری از آن ها به بهترین شکل، دچار مشکل خواهند شد. به کار گیری روش صحیح شارژ باتری موبایل، یکی از مواردی است که در ادامه این مقاله از تعمیرات موبایل می خواهیم در مورد آن با شما بحث کنیم.
وقتی یک دستگاه موبایل جدید و یا یک باتری نو برای گوشی فعلی خود می خریم؛ اولین بار چگونه، چند ساعت و چه وقت باتری موبایل را شارژ کنیم تا به قول قدیمیا باتری به درستی آب بندی شده و طول عمر و مدت نگه داری شارژ آن بالا رود؟ آیا این جمله که می گویند؛ باتری جدید برای بار اول باید به مدت 8 ساعت شارژ شود، صحیح است؟ بله صحیح است، اما! نه برای موبایل های امروزی که از باتری های لیتیوم و لیتیوم پلیمری استفاده می کنند.
نکته دیگری که باید بدانید این است که شارژ اولیه وقتی معنا دارد که باتری موبایل را برای بار اول شارژ نمایید، نه وقتی که تقریبا همه ی باتری های گوشی موبایل امروزی هنگام خرید گوشی موبایل، چنبار پر و تخلیه شده اند! بله درست فهمیدید، به دلیل اعتراضات زیاد از وجود باتری های معیوب در برخی دستگاه های موبایل خریداری شده ،اکنون بیشتر شرکت های تولید کننده گوشی مانند برند های سامسونگ، آیفون، هواوی و ال جی، ابتدا باتری تولید شده را تست و سپس توزیع می کنند. برای اینکه جواب دقیق تری برای این سوال بگیرید مقاله شارژ اولیه باتری گوشی را مطالعه نمایید.
همیشه از کابل خود گوشی برای روش صحیح شارژ باتری موبایل نو استفاده کنید. شاید شما فکر کنید که همه ی کابل ها یکی هستند، اما اینطور نیست و استفاده از شارژرهایی غیر از شارژر خود گوشی، باعث ایجاد ولتاژهای ناسازگار شده که عمر باتری گوشی شما را کاهش می دهد. همیشه از کابل اصلی استفاده کنید و اگر می خواهید که آن را تعویض کنید حتما از نمایندگی ها رسمی این کار را انجام دهید.
کارشناسان زیادی بر این باور هستند که شارژ باتری گوشی تا ۸۰ درصد، میتواند سلامت آن را در درازمدت تضمین کند. حالت ایدهآل باتریهای لیتیوم-یون این است که شارژ آنها بین ۵۰ تا ۸۰ درصد بماند و باعث میشود از احتمال آسیب باتری کاسته شود. شارژ باتری در بازههای زمانی کوتاه به یونهای آن، انرژی لازم جهت حرکت میدهد و بقای عمر باتری را در طول روز تضمین میکند.
کارشناسان زیادی معتقد هستند که بهینهترین بازهی شارژ، ۲۰ تا ۸۰ درصد است. اجازه بدهید شارژ گوشی از ۲۰ درصد کمتر شود و در نظر داشته باشید در سیکلهای شارژ، باتری از ۸۰ درصد بیشتر شارژ نشود. در صورتی که این محدوده را برای شارژ کردن گوشی مد نظر قرار بدهید، میتوانید سلامت باتری را تا مدتها تضمین کنید.
شارژ باتری در بازههای کوتاه از شارژ یکبارهی ۰ تا ۱۰۰درصد، بسیار ایمنتر است. البته شاید به دلیل مشغله، کار سادهای نباشد؛ اما حالت ایدهآل شارژ باتریهای لیتیوم-یون به همین شکل است و در صورتی که میخواهید بیشترین طول عمر باتری را تجربه کنید، بدین شکل عمل کنید.
عمر باتری گوشی شما بسته به میزان دما میتواند کاهش یابد. شارژ باتری در یک محیط گرم بهاندازه یک محیط سرد برای منبع تغذیه تلفن همراه مضر است. گاهی که زیاد از تلفن همراه استفاده میکنید، حتما باید متوجه شده باشید که گوشی شما داغ شده، شارژ آن نیز سریعتر تمام میشود. زمانیکه باتری گوشیها بسیار داغ شود،ممکن است که متورم شده و یا حتی منفجر شود! اگر در یک محیط بسیار سرد گوشی خود را شارژ کنید، میبینید که دیرتر شارژ میشود. همچنین شارژ در دمای پایین میتواند طول زمان ظرفیت باتری شما را نیز کاهش دهد.
یکی از کارهای اشتباهی که بسیاری از کاربران آن را انجام می دهند ، استفاده از گوشی در زمان شارژ میباشد . طریقه صحیح شارژ کردن باتری گوشی بدین صورت است که در زمان شارژ از گوشی موبایل خود استفاده نکنید .
زمانی که کاربر از گوشی خود در زمان شارژ استفاده می کند ، باعث می شود که اختلال بین سیستم نرم افزاری و سخت افزاری گوشی ایجاد شود و گوشی نتواند میزان صحیح شارژ باتری را تشخیص دهد و همین امر باعث خواهد شد تا افزایش طول عمر باتری گوشی کاهش پیدا کند . همواره سعی کنید از گوشی خود در زمان شارژ برای سلامت باتری ، استفاده نکنید .
بسیاری از کاربران گوشی های هوشمند در بیشتر موارد گوشی خود را برای مدت طولانی پس از پر شدن شارژ متصل به شارژر نگه میدارند. در بیشتر باتری های گوشی های هوشمند امروزی عملکرد سیستم به اینگونه است که پس از 100 درصد شدن شارژ گوشی، اتصال بین باطری و برق قطع میشود و دیگر جریانی از شارژر عبور نمیکند و این امر باعث میشود اگر مدت کوتاهی پس از پر شدن شارژ باتری آن را از برق بیرون نیاوردید آسیبی به باتری گوشی تان وارد نشود، اما این قابلیت برای مدت زمان طولانی پاسخگو نیست.
اگر برای زمان طولانی مثلا شب تا صبح گوشی تان به شارژ متصل بماند بعد از 100 درصد شدن شارژ همانگونه که گفته شد اتصال قطع شده و دیگر جریانی به باتری وارد نمیشود. اما پس از گذشت زمان کوتاهی به دلیل کاهش طبیعی شارژ گوشی بخاطر فعل و انفعالات ذاتی گوشی این فرمان به شارژر داده میشود که شارژ کمتر از 100 درصد شده و باید شارژ باتری را به 100 درصد برساند. اینگونه است که شارژ باتری گوشی شما تا صبح بین 100 درصد و مقداری کمتر از آن مدام در حال نوسان است و این امر باعث کاهش طول عمر باتری گوشی تان میشود.
همانطور که گفتیم، دما یکی از بزرگترین عواملی است که بر عملکرد باتری و طول عمر آن تأثیر میگذارد. طبق گفتهها، باتریهای لیتیوم یون در دمای اتاق بهترین عملکرد را دارند (حدود ۲۰ درجه سانتیگراد یا ۶۸ درجه فارنهایت). دمای شدید سرد یا گرم میتواند باعث آسیب غیر قابل برگشت به سلولهای باتری شما شود و ظرفیت آنها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین، شما باید تلفن خود را از نور مستقیم خورشید، بخاری، اجاق گاز، فریزر، داشبورد اتومبیل و غیره دور نگه دارید.
در بین نظرات مختلفی که درباره نحوه صحیح شارژ گوشیمطرح میشود، شارژهای شبانه یا طولانیمدت، یکی از عادات شایع محسوب میشود ولی به دلایل متعددی انجام آن را توصیه نمیکنیم. اول از همه چنین کاری منجر به تشکیل ورقههای فلز لیتیوم در محل قطب مثبت باتری میشود که در طولانی مدت میتواند عملکرد باتری و کل سیستم را دچار اختلال کند. در ضمن باید به گرمای ایجاد شده هم اشاره کنیم که برای باتری بسیار مضر است. بهصورت ایدهآل، زمانی که شارژ باتری به ۱۰۰ درصد میرسد، سیستم باید فرایند شارژ را بهطور کامل قطع کند و فقط هر از گاهی میزان شارژ را دوباره بررسی کند تا اگر میزان شارژ کاهش یافته بود، دوباره به ۱۰۰ درصد برسد. اگر هم بعد از رسیدن شارژ به ۱۰۰ درصد هنوز جریان برق روانهی باتری میشود، این جریان باید بسیار کم و جزئی باشد.
یکی از لوازم جانبی پر کاربرد برای گوشی های هوشمند پاور بانک ها هستند . که بیشتر برای مکان هایی که دسترسی به برق مستقیم نداریم مثل مسافرت ها کاربرد دارند . ولی استفاده ی بیش از حد از پاور بانک حتی در موارد غیر ضروری باعث میشود که دمای باتری گوشی افزایش یابد و عمر باتری کم شود . پس توصیه میشود از پاور بانک ها تنها در صورت نیاز ضروری برای شارژ باتری استفاده کنید .
اگر قصد دارید برای مدتی طولانی از گوشی خود استفاده نکنید، بهتر است آن را تا نیمه شارژ کنید. اپل توصیه میکند که برای حفظ باتری، گوشی خود را هر ۶ ماه یکبار روشن کنید و آن را تا ۵۰ درصد شارژ کنید. همچنین برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی، اگر باتری گوشی شما جدا میشود، سعی کنید آن را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
اگر گوشی بیش از حد در شارژ بماند چه مشکلاتی در بر دارد؟ در واقع گوشی شما هرمدلی از هر برندی که باشد، در صورتی که در طول چند ساعت از گوشیتان هیچ استفادهای هم نکرده باشید با حداقل تخلیه شارژ ۱ درصدی مواجه میشوید. حال تصور کنید که در تمام طول شب گوشی شما در شارژ است. اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود پس از نهایتاً ۳ ساعت گوشیتان کاملاً شارژ شده و مدار قطع شارژ خوردکار باعث قطع جریان وردی به گوشیتان شده و دستگاه دیگر شارژ نمیشود.
در این صورت پس از گذشت مدتی گوشیتان تخلیه شارژ یک درصدی خواهد داشت و شارژ گوشیتان به ۹۹ درصد میرسد، در نتیجه این مدار قطع جریان را متوقف کرده و دوباره گوشیتان را از ۹۹ به صد شارژ میکند و در عمل مشخص نیست این چرخه در طول شب چند بار اتفاق میافتد. به هر حال این لوپ یک درصدی به هیچ عنوان برای باتری گوشی خوب نیست و باعث میشود که طول عمر باتری کم شود.
خوشبختانه اکثر شرکتهای سازندهی موبایل راهکاری را در سیستم عامل و یا رابط کاربری برای رفع این مشکل و بهترین نحوه شارژ گوشی به صورت کامل طراحی کردهاند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
اکثر تلفنهای هوشمند مدرن از نوعی فناوری شارژ سریع (فست شارژ) پشتیبانی میکنند. با این حال، این امر اغلب شما را ملزم به خرید لوازم جانبی اضافی میکند. استاندارد صنعتی Quick Charge کوالکام ۱۸ وات قدرت را ارائه میدهد. با این حال، بسیاری از سازندگان تلفن دارای استاندارد شارژ سریع خود هستند که بسیاری از آنها میتوانند با تنظیم کد مدیریت توان برای ارسال ولتاژ بالاتر، سرعت بیشتری را نیز ارائه دهند. سامسونگ در حال حاضر حتی یک شارژر ۴۵ واتی میفروشد!
در حالی که شارژ سریع به باتری گوشی شما آسیبی نمیرساند، اما گرمای تولید شده به طور بالقوه بر طول عمر آن تأثیر میگذارد. همانطور که باتریها گرمای زیاد را دوست ندارند، سرما را نیز دوست ندارند؛ بنابراین ناگفته نماند که باید از گذاشتن تلفن خود در یک ماشین داغ، در ساحل، کنار اجاق گاز، در جای سرد و... خودداری کنید. به طور معمول، باتریها در دمای بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد عملکرد مطلوبی دارند.
کلام آخر
علاوه بر موارد اشاره شده در این مطلب، مواردی چون استفاده بیش از حد از قابلیت فست شارژ و دمای محیط شارژ گوشی نیز می توانند در کیفیت باطری تأثیرگذار باشند. شارژرهای ویژه فست شارژ در بعضی برندها حتی تا 70 درصد سرعت شارژ باطری موبایل را افزایش می دهند. این افزایش شدت جریان در بلندمدت می تواند سرعت تخریب و کاهش کیفیت باطری را نیز متعاقباً افزایش دهد.
از این رو بهتر است در روش های شارژ گوشی خود اعتدال را رعایت کرده و در صورت امکان از شارژ معمولی نیز استفاده کنید. شارژ باطری موبایل به نوبه خود موجب داغ شدن آن نیز می شود؛ داغ شدن باطری نیز بر سایر بخش های سخت افزاری گوشی تأثیرگذار است. بنابراین حدالامکان باید در محیط هایی با دمای پایین تر باطری موبایل خود را شارژ کنید.
مادامی که شما از شارژری که خود کارخانه برای شارژ کردن دستگاه در جعبه ارائه داده است استفاده میکنید میتوانید مطمئن باشید که خللی در عملکرد آن ایجاد نمیشود. حتی زمانی که میخواهید به ناچار از شارژر دیگری استفاده کنید، مطمئن شوید که این شارژر اورجینال شرکتی است و با دستگاه شما همخوانی دارد. به هیچ وجه برای شارژ گوشی موبایل خودتان از شارژر ای ارزان قیمت که در بازار فروخته میشود استفاده نکنید، زیرا بارها گزارش آتش گرفتن اینگونه شارژرها در هنگام شارژ مشاهده شده است.
اکثر گوشیهای هوشمند امروزی قابلیتی دارند بر این اساس که وقتی گوشی شما به طور 100 درصد شارژ میشود، برق را از دستگاه قطع میکنند و گوشی دیگر بیش از آن شارژ نمیشود، در نتیجه اگر گوشی خودتان را شبها به شارژ بزنید و آن را رها کنید ، خطر بزرگی شما را تهدید نمیکند. اما صاحب نظران توصیه میکنند که اجازه ندید گوشی بیش از حد در شارژ بماند زیرا این عمل باعث افزایش حرارت گوشی میشود و این شرایط برای باتری های لیتیومی اصلا خوب نیست و باعث کاهش عمر آنها میشود.
افراد مجرب در این زمنیه میگویند زمانی میتوانید باتری گوشی خود را تا 100 درصد شارژ کنید که شارژ آن به 0 درصد رسیده باش. همچنین این افراد توصیه میکنند که ماهی یک مرتبه این عمل را بر روی گوشی موبایل خود انجام دهید، به این شکل که شارژ آن را به صفر برسانید و سپس تا 100 درصد شارژ کامل انجام دهید. این عمل مانند بارگزاری مجدد موبایل است و انجام آن فقط یک مرتبه در ماه برای باتری مفید است.
دیدگاه شما