تاچ و ال سی دی گوشی مهم ترین قسمت هر تلفن هوشمندی هستند. با اینکه در اغلب اوقات، خرید و قاب و گلس ساده می تواند از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری می کند، اما تعداد زیادی از کاربران تلفن های همراه هوشمند این نکات ایمنی ساده را رعایت نمی کنند. به همین دلیل افتادن گوشی از دست یا وارد شدن ضربات به صفحه گوشی می تواند به راحتی باعث آسیب دیدن اسکرین شود.
لایه سطحی گلس یا محافظ ال سی دی نام دارد. این قطعه از جنس شیشه و پلاستیک بوده که نوع شیشه ای آن در برابر ضربه و جلوگیری از آسیب رسیدن به تاچ و ال سی دی مستحکم تر می باشد.
لایه میانی تاچ نام دارد. این لایه که به عنوان دیجیتایزر هم شناخته می شود صفحه ای است که با لمس روی سطح آن دستورالعمل ها را اجرا می کند. اگر تاچ شکسته شد، عملکرد لمسی گوشی از کار میفتد اما ممکن است با تاخیر دستورات را پردازش کند. تاچ در رنگ های مختلف تولید می شود.
لایه زیرین و اساسی ال سی دی است. شکستگی در این قسمت به طور کلی عملکرد گوشی را دچار مشکل می کند و باید تعویض گردد. از جمله علائمی که نشان دهنده آسیب دیدگی ال سی دی می باشد: ایجاد لکه و تیره بودن نور پس زمینه و تصاویر، پرپر زدن تصاویر و خاموش شدن ناگهانی گوشی. فریم یا قاب دورتادور ال سی دی که در برخی موارد به دلیل خرابی ال سی دی فریم هم ضربه دیده و باید تعویض گردد.
در بعضی موارد مشاهده شده تاچ و ال سی دی از لحاظ ظاهری سالم بوده ولی صفحه نمایش به درستی عمل نمی کند. در این شرایط ممکن است فلت داخلی تاچ یا ال سی دی دچار مشکل شده باشد که باید گوشی را باز کرده و ایراد را بررسی کنید. امروزه تمامی گوشی های هوشمند دارای تاچ ال سی دی متصل به یکدیگر هستند. اما در گذشته قطعه تاچ و ال سی دی از هم جدا بود.
تاچ و ال سی دی گوشی های موبایل شامل قطعات مختلفی میشود. یعنی اگر ال سی دی گوشی شما بنا به هر دلیل از کار بیفتد، شاید در بیان عامیانه تاچ و ال سی دی گوشی تعویض شود، اما از نظر فنی تاچ و ال سی دی تنها قطعاتی نیستند که در این حالت مورد تعویض قرار خواهند گرفت. برای درک بهتر این مسئله باید با قطعات تاچ ال سی دی گوشی های موبایل آشنا شوید. به طور کلی تاچ و ال سی دی گوشی ها شامل پنج قطعه اصلی میشود:
گلس روی ال سی دی از جنس شیشه است و در واقع لایهای شیشهای خواهد بود که وظیفه آن در محافظت از ال سی دی و جلوگیری از برخورد مستقیم کاربر با تاچ گوشی خلاصه میشود. اگر دقت کرده باشید در گوشی های مدرن امروزی از شیشه گوریلاگلس بر روی صفحه نمایش گوشی ها استفاده میشود.
این شیشه در واقع همان گلس محافظ روی ال سی دی است. دقت داشته باشید که گلس روی ال سی دی با لایه پلاستیکی که کاربران برای جلوگیری از وارد شدن خط و خش بر روی ال سی دی گوشی های خود نصب میکنند تفاوت دارد. گلس روی ال سی دی توسط شرکت سازنده و با دستگاه های خاص روی مجموعه تا ال سی دی دستگاه پرس خواهد شد و در صورت آسیب دیدن نیاز است که اقدام به تعویض گلس شکسته گوشی موبایل خود کنید.
زیر گلس محافظ ال سی دی، تاچ گوشی نصب است. تاچ لایهای حساس به فشار است که میتواند دقیقا محل هایی که کاربر با انگشت خود لمس میکند را تشخیص دهد. اگر تاچ یا دیجیتایزر از مجموعه ال سی دی گوشی های موبایل حذف شود، دیگر با لمس صفحه نمایش دستگاه شاهد ارائه هیچ دستوری نخواهید بود چون قطعهای که وظیفه تشخیص محل لمس ال سی دی گوشی را داشته از کار افتاده است. تاچ گوشی به طور مستقل یک کابل ارتباطی دارد که روی سوکت اختصاصی که در مادربرد گوشی برای آن در نظر گرفته شده نصب میشود.
زیر تاچ یا دیجیتایزر گوشی ال سی دی قرار دارد که یک شیشه با الگوهای خاص است که محتوای نمایشگر توسط آن به تصویر کشیده میشوند. زمانی که صفحه نمایش گوشی سیاه شده و روشن نمیشود، مطمئن باشید که LCD دستگاه آسیب دیده است. ال سی دی هم شامل یک سیم ارتباطی اختصاصی دارد که مستقیما بر روی مادربرد گوشی نصب میشود. در این صورت باید اقدام به تعویض تاچ و ال سی دی موبایل خود کنید.
در زیر ال سی دی گوشی های موبایل مجموعهای از چراغ های نورانی وجود دارد که وظیفه ساطع کردن نور برای نمایش محتوای مورد نظر را بر عهده خواهند داشت. این قطعه به طور یکپارچه به پشت ال سی دی متصل است و شاید بتوان ال سی دی و لایه نوری پس زمینه آن را یک قطعه یکپارچه در نظر گرفت. اما برای روشن تر شدن موضوع ما این قطعه را به طور مستقل جزو یکی از قطعات تاچ ال سی دی گوشی های موبایل معرفی کردهایم. پس خاموش شدن صفحه نمایش و کار نکردن آن بدون تردید به لایه نور پس زمینه مجموعه تاچ ال سی دی دستگاه هم ارتباط خواهد داشت.
آخرین قطعه فریم ال سی دی نام دارد که تمام قطعات تاچ ال سی دی گوشی های موبایل را به طور یکپارچه و در قابل یک مجموعه در کنار هم نگه میدارد. یعنی گلس محافظ ال سی دی، تاچ، ال سی دی و لایه نور پس زمینه آن همگی روی فریم ال سی دی پرس شده هستند و یک مجموعه یکپارچه را به وجود میآورند.
ال سی دی Sony Xperia XA در اندازه 5.0 اینچ با فناوری IPS نوع لمسی خازنی است. ال سی دی این گوشی هوشمند 68.9 سانتی متر مربع از پنل جلو گوشی را به خود اختصاص داده که نسبت نمایشگر به بدنه آن تقریبا 70.9 درصد می شود. روی ال سی دی این گوشی با گلس گوریلا 4 شرکت کورنینگ محافظت شده است. این نسخه گلس در برابر ضربه و برخورد با اشیاء سخت و نوک تیز مقاومت بالایی دارد و کمتر می شود که روی نمایشگر خط و خش بیفتد.
گلس همان شیشه شفاف و محکمی است که در کارخانه، روی تاچ ال سی دی گوشی، پرس شده و نمایشگر را در برابر ضربه و خط و خش، برخورد با اشیاء نوک تیز و افتادن از دست و برخورد با اشیاء سخت محافظت می کند.
سونی در اکسپریا ایکس ای خود از گلس گوریلا نسخه 4 استفاده کرده است که نسبت به مدل های قبلی و گوشی های سال قبل از بیشترین مقاومت برخوردار است. با این حال اگر به نمایشگر گوشی ضربه وارد شود اولین قطعه ای که تحت تاثیر قرار می گیرید همین گلس است. وقتی گلس می شکند ترک های ریز و درشت و شاید به هم چسبیده ای روی صفحه نمایش بوجود می آید که ممکن است تجربه بصری و عملکردی کاربر را با مشکل مواجه می کند.
وقتی کاربر انگشت خود را روی گلس ترک خورده می کشد احساس خوشایندی ندارد و از لمس صفحه لذت نمی برد. برخی مواقع میزان آسیب به حدی زیاد است که تاچ و خود ال سی دی نیز آسیب دیده و صفحه نمایش عملا از کار می افتد و کار تعمیر و تعویض پیچیده تر شده و با هزینه بیشتری همراه می شود.
چیدمان تاچ و ال سی دی در هر گوشی به این شکل است که ابتدا ال سی دی سپس تاچ و گلس به ترتیب بر روی یکدیگر قرار گرفتهاند. توجه داشته باشید که منظور از گلس، آن گلسی نیست که شما به عنوان لوازم جانبی آن را خریداری کرده و بر روی نمایشگر گوشی خود نصب میکنید بلکه منظور یک لایه شیشهای محافظ بر روی مجموعه تاچ و ال سی دی است که توسط خود شرکت سازنده بر روی تاچ و ال سی دی موبایل قرار داده شده است تا از این مجموعه محافظت کند.
گاهی اوقات ضربهای که به صفحه موبایل وارد میشود در حدی است که یک ترک بر روی آن ظاهر میشود اما همچنان تاچ و ال سی دی آن کار میکنند. این حالت به این معنی است که تنها گلس موبایل شکسته است و آسیبی به تاچ و ال سی دی وارد نشده است و تنها باید گلس آن را تعویض کرد. اما اگر خوش شانس نباشید در اثر وارد شدن ضربه سنگین به صفحه گوشی هم تاچ و هم ال سی دی به یکباره از کار میافتند که این مسئله نشاندهنده آسیبدیدگی تاچ و ال سی دی است که در این صورت باید آنها را تعمیر یا تعویض کرد.
تعمیرکاران نمایندگی تعمیرات گوشی سونی با عیبیابی دقیق این دستگاه تشخیص خواهند داد که مشکل از گلس آن است یا تاچ و ال سی دی آن. درصورتی که تنها مشکل از گلس موبایل سونی باشد آن را تعویض میکنند اما اگر مشکل از تاچ و ال سی دی باشد و امکان تعمیر آنها وجود داشته باشد به صورت حرفهای به تعمیرات آن میپردازند. در غیر این صورت مجبور به تعویض تاچ و ال سی دی موبایل سونی میشوند. اگر شما هم از کاربران موبایل سونی Z5 هستید بهتر است با بروز مشکلی برای صفحه نمایش این دستگاه تعمیر گوشی سونی اکسپریا Z5 را به نمایندگی تعمیرات موبایل سونی بسپارید.
به احتمال خیلی زیاد تا به حال در باره تاچ و ال سی دی های High copy یا تقلبی چیزی شنیده اید. نوعی تاچ و ال سی دی هم وجود دارد که با OEMیا ORG کیفیت آن ها را مشخص می کنند. تعویض و تعمیر تاچ و ال سی دی گوشی سونی با OEM دقیقا همان مدلی است که توسط شرکت اصلی ساخته شده است و اورجینال می باشد. این مدل از تاچ و ال سی دی از کیفیت صفحه نمایش بالایی برخوردار می باشد که البته باید گفت از قیمت بالایی نیز برخودار است.
نور صفحه و کیفیت رنگ آن هیچ فرقی با تاچ و ال سی دی اصلی گوشی سونی ندارد. نوع دیگری از تاچ و ال سی دی گوشی سونی وجود دارد که به نام ORG معروف است و توسط شرکت های تایوانی یا چینی ساخته شده اما کیفیت مواد اولیه آن مرغوب است اما به نسبت تاچ و ال سی دی های OEM از کیفیت کمتری برخوردار است.
در مواقعی که توانایی خرید تاچ و ال سی دی گوشی سونی OEM برای دستگاه خود را ندارید یا نتوانستد آن را تهیه نمایید از کیفیت ORG آن استفاده کنید که به اصل چینی معروف می باشد، تا برای دستگاه و یا چشم شما مشکل پیش نیاید.
سخن پایانی
در مطلب گفته شده ما درباره ال سی دی و گلس شموبایل به شما توضیحاتی را ارائه دادیم. اگر سوال یا نظری دارید می توانید در قسمت نظرات کاربران سوالات خود را با ما به اشترک بزارید. اگر هم گوشی سونی شما مشکل تاچ و ال سی دی دارد می توانید به مرکز تعمیرات گوشی سونی مراجعه نمایید.
دیدگاه شما