شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که پس از مدتی که از گوشی استفاده کرده اید، شاهد باد کردن باتری گوشی خود باشید. این باد کردن باتری فقط مخصوص گوشیهای هوشمند نمیشود، بلکه این مشکل در باتری لپ تاپ، باتریهای لیتیومی کوچک مانند هدست، مچ بند هوشمند و غیره نیز دیده میشود. بدیهی است که باد کردن باتری باعث بسته نشدن درب پشتی گوشی میشود و باتری دیگر کارایی اولیه را نخواهد داشت.
اما آیا میدانید علت باد کردن باتری گوشی هوشمند چیست؟ چه راههایی برای جلوگیری از باد کردن باتری گوشی وجود دارد؟ آیا راهی برای حل مشکل باتری باد کرده وجود دارد؟ در ادامه این مقاله از تعمیرات موبایل پارس ارتباط لوتوس اطلاعات کاملی راجع به باد کردن باتری گوشیهای هوشمند برای شما آورده شده است تا با توجه به آن اقدامات لازم را انجام دهید.در این مقاله قصد داریم درباره دلیل باد کردن باتری گوشی صحبت کنیم و همچنین موارد جلوگیری از آن را به شما آموزش دهیم.
مطالبی که قرار است در این مقاله بخوانید:
باد کردن باتری گوشی ، باتری های لیتیوم یونی و پلیمری، دارای ساختار عجیبی هستند و می توانند بعد از مدتی به گوشی شما آسیب وارد کنند. اگر می خواهید از خراب شدن باتری گوشی خود جلوگیری کنید، باید از بهترین روش های نگهداری باتری موبایل استفاده کنید تا بتوانید ازضعیف شدن باتری گوشی، جلوگیری کنید و به مرور زمان کیفیت و عمر مفید آن را افزایش دهید.
در هر صورت توجه داشته باشید که باتری های لیتیومی موبایل در برابر گرمای زیادی و حرارت بالا واکنش نشان می دهند و سریع داغ می شوند و آتش می گیرند و همین موضوع می تواند به محیط اطراف آسیب وارد کند. زمانی که باتری آتش می گیرد تمام کارایی و کیفیت خود را از دست می دهد و شما دیگر نمی توانید از آن استفاده کنید.
باتری های لیتیومی دارای موادی هستند که این مواد روی یک دیگر تاثیر می گذارند و منجر می شوند تا گوشی فعالیت خود را شروع کند. زمانی که داغ می شوند درواقع مواد سمی درون باتری تحت تاثیر قرار می گیرد و آتش می گیرد. خاموش کردن این آتش کار راحتی نیست به همین دلیل توصیه می کنیم زمانی که گوشی به شارژ است به هیچ عنوان از آن استفاده نکنید.
علت باد کردن باتری گوشی ، باد کردن یکی از مسائل و مشکلات سخت افزاری در هر گوشی میباشد. در این صورت باتری گوشی به حدی باد میکند که انگار در حال انفجار است و درب گوشی به سختی بسته میشود. این موضوع به دلایل مختلفی ایجاد میشود که بیشتر مربوط به استفاده نادرست کاربران از گوشی موبایل است. یکی از این کارهای اشتباه استفاده از شارژهای نامعتبر و یا زیاد ماندن گوشی در شارژ میباشد.
در اکثر گوشیها از باتری لیتیوم-یونی استفاده میشود. این نوع باتریها از انواع بهترین باتریها میباشند اما به این منظور نیست که تا ابد سالم میباشند و هیچ گاه خراب نمیشوند. باتریهای لیتیوم-یونی بعد از مدتها زود تخلیه میشوند و ظرفیت نگهداری شارژ برای آنها کمتر میشود و آن هم به دلیل ساخت و ماهیت این نوع باتری است. مشکل بعدی این است که این نوع باتری باد میکند و متورم میشوند.
بیشترین علت تورم باتری، پیری و تمام شدن عمر باتری است. هنگامی که باتری پیر می شود ، مواد شیمیایی آن تحت واکنش های شیمیایی تولید گاز قرار می گیرند. این گاز همان چیزی است که باعث می شود باتری منبسط شود. این فرآیند غالباً به عنوان گازگرفتگی یا خارج شدن گاز از آن یاد می شود .
علت دیگر تشکیل گاز ، آسیب رساندن به جداکننده های بین لایه های داخل باتری است. که می تواند باعث شود بخش های مختلف باتری با یکدیگر تماس پیدا کنند و گاز تشکیل شود.
دلایل گوناگونی میتوانند منجر به باد کردن یا تورم باتری لیتیوم یونی گوشی های موبایل شوند، بنابراین نمیتوان ادعا کرد که همیشه یک دلیل باعث بروز این پدیده است. دلیل دیگر تورم و باد کردن باتری گوشی های موبایل مربوط به استفاده نادرست و توجه نکردن به مسائل خاصی از سوی کاربران میشود. برای مثال استفاده از شارژرهای غیر اورجینال و غیر استاندارد یا بیش از اندازه شارژ کردن باتری گوشی از جمله مسائلی هستند که در بروز مشکل مذکور یعنی تورم و باد کردن باتری گوشی تاثیرگذار خواهند بود.
پیش از هر چیز توصیه میکنیم به شدت نکات ایمنی را در رابطه با این قضیه در نظر بگیرید. زمانی که باتری لیتیوم یونی متورم شود و شدت تورم در آن زیاد باشد، شما تقریبا با یک بمب کوچک رو به رو خواهید بود که هر لحظه امکان انفجار و آتش گرفتن آن وجود دارد.
بنابراین سعی کنید جوانب احتیاط را رعایت نمایید. به هیچ عنوان گوشی که باتری آن متورم شده را به شارژ نزنید یا آن را با گرما و سرما در تماس مستقیم قرار ندهید. توصیه میکنیم در صورت امکان باتری گوشی را در این حالت از آن خارج کنید و آن را در مکانی قرار دهید که دور از دسترس باشد.
باد کردن از نوع گاز: هرگاه باتریهای گوشی یا تبلت یا هر نوع وسیله هوشمند دیگری تولید میشوند، برچسب توصیفی روی آن کشیده میشود که هدف آن نمایش نام و نشان آن باتری است. باتریها در اثر گذر زمان اصولا گاز ناشی از حرکات سلولها و یونهای درون باتری را تخلیه میکنند؛ این برچسبها به دلیل داشتن منافذ هوایی که دارند مانع تخلیه گاز میشوند. این گاز نتیجه فعالیت سلولی درون باتری است که در اثر شارژ شدن زیادی و استفاده از شارژهای غیر استاندارد و گرمای ایجاد شده بر اثر اشتباه شارژ شدن به وجود میآید.
باد کردن از نوع جامد: علاوه بر این، نوعی دیگر وجود دارد که درون باتری واکشهای شیمیایی در متریال جامد باتری به وجود میآید که باعث میشود در ظاهر باتری تغییر ایجاد کند و در اصطلاح به این شکل «شکم زدن» میگویند.
تورم و باد کردن باتری هم محسوس است و هم نا محسوس یعنی گاهی ممکن است آن قدر جزئی باشد که خیلی متوجه آن نشوید و فقط با شکم زدن و یا شیاری ناشی از ورم باتری روی درب گوشی متوجه بشوید. گاهی ممکن است آن قدر محسوس شود که باعث شود درب گوشی به سختی بسته شود یا در بعضی مواقع اصلا بسته نشود و باعث ایجاد شکستگی روی درب شود و یا باتری از جایگاه و درون گوشی خارج شود.
اگر با باد کردن باتری گوشی روبه رو شدید، در ادامه همراه ما باشید که می خواهیم در مورد روش های رفع باد کردن باتری موبایل و مراقبت از باتری گوشی برای شما عزیزان توضیح دهیم. همیشه به این موضوع توجه داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است. تا زمانی که شما از باتری گوشی خود به درستی مراقبت کنید و دلایل زود خالی شدن آن را بررسی کنید، می توانید از بهترین روش های افزایش عمر باتریاستفاده کنید و سلامت آن را تامین کنید.
قبل از اینکه گوشی موبایل شما متورم شود و کیفیت خود را از دست بدهد، بهتر است از آن مراقبت کنید و اجازه ندهید که باتری خراب شود. چگونگی جلوگیری از باد کردن باتری گوشی، مسئله مهمی است که باید به آن توجه کنید. اگر می خواهید از داغ شدن باطری گوشی جلوگیری کنید و عمر و سلامت آن را افزایش دهید، به موارد زیر جهت رفع باد کردن باتری موبایل توجه کنید.
اولین و مهم ترین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید، روش صحیح شارژ کردن باتری گوشی می باشد. شما باید از شارژر های اصل برای شارژ کردن باتری گوشی خود استفاده کنید. اورجینال بودن شارژها تاثیر بسیار زیادی روی عملکرد باتری دارد و می تواند از افزایش میزان مصرف انرژی جلوگیری کند. شارژهای اصل از داغ شدن گوشی جلوگیری می کنند و به سرعت باتری را پر می کنند.
همانطور که قبلا گفتیم اصلی ترین عاملی که باعث باد کردن باتری موبایل میشود مربوط به اورشارژ شدن باتری خواهد بود و باد کردن این قطعه با شدت جریانی که از سلول های آن میگذرد ارتباط مستقیم دارد. طبیعتا در این بین کیفیت شارژر تاثیر مستقیمی بر روی عملکرد باتری گوشی خواهد داشت. همیشه سعی کنید از شارژر اورجینال، فابریک و اصل گوشی خودتان برای شارژ آن استفاده کنید. مطمئنا باشید با استفاده از شارژر اصل و اورجینال هیچوفت با مشکل باد کردن باتری مواجه نخواهید شد.
توصیه میکنیم تا حد امکان از اتصال شارژر به گوشی برای مدت زمان های طولانی مثل شب تا صبح دوری کنید. اگرچه در بررسی ها مشخص شده که اتصال گوشی به شارژر در مدت زمان های طولانی مشکلی برای باتری ایجاد نمیکند، اما بهتر است این کار را نکنید چون یک اختلال کوچک در عملکرد شارژر و گوشی میتواند در این حالت منجر به اورشارژ شدن باتری و بروز مشکل باد کردن باتری موبایل شود.
داغ شدن باتری و به طور کلی گرما میتواند یکی از اصلی ترین عوامل موثر در تشدید احتمال بروز پدیده تورم باتری باشد. توصیه میکنیم همیشه سعی کنید با روش های مختلف از داغ شدن باتری گوشی خود به ویژه زمانی که گوشی در شارژ قرار دارد جلوگیری نمایید. زمانی که گوشی شما به شارژر متصل میشود، شدت جریانی که از آن عبور میکند خود به خود منجر به داغ شدن باتری خواهد شد، پس سعی کنید در این شرایط گوشی را با روش های مختلف خنک نگه دارید. یکی از روش های موثری که میتوان از آن استفاده کرد مربوط به کوتاه کردن مدت زمان قرار دادن گوشی در شارژ است که از ایجاد گرمای بیش از حد در بدنه گوشی جلوگیری میکند.
استفاده کردن از گوشی در حین شارژ شاید در عمل هیچ مشکلی برایتان به وجود نیاورد اما منجر به چند برابر شدن شدت گرمای تولید شده در دستگاه و افزایش فشار وارد بر باتری میشود! شاید بپرسید چطور؟ زمانی که گوشی به شارژر وصل است، شدت جریانی که در حال انتقال از شارژ به سوکت شارژ و باتری گوشی است خود به خود گرمای زیادی تولید میکند. زمانی که شما هم از گوشی استفاده میکنید، منابع آن نظیر پردازنده، رم و غیره را بکار میگیرید و فعالیت این منابع هم بسته به حجم فعالیت منجر به تولید گرما میشود. بنابراین در این شرایط دو عامل تولید کننده گرما در گوشی دست به دست هم میدهند و نتیجه امر چند برابر شدن شدت گرمای تولید شده و افزایش ریسک باد کردن باتری موبایل خواهد بود.
ساختار باتری های لیتیوم یونی به گونهای است که بعد از گذشت مدت زمان خاصی ظرفیت اصلی خود را به تدریج از دست داده و کیفیت عملکرد سابق را نخواهند داشت. در این شرایط کاربر با مشکل زود خالی شدن شارژ باتری مواجه میشود
اگر متوجه بادکردگی باتری گوشی تان شوید چه می کنید؟ خب اولین چیزی که باید بدانید این است که باتری متورم شبیه یک بمب است که هر آن احتمال انفجار آن وجود دارد! بنابراین احتیاط بسیار زیادی در این شرایط لازم است. توصیه می شود به هیچ وجه گوشی که باتری آن باد کرده را شارژ نکنید.
همچنین موبایل lg یا هر برند دیگری را در معرض گرما یا سرما قرار ندهید. بهتر است باتری را از گوشی خارج کرده و آن را جایی قرار دهید که در دسترس نباشد.(برخی از تعمیرکاران موبایل توصیه می کنند باتری باد کرده را زیر زمین دفن کنید!)چنانچه گوشی شما باز نمی شود و برای بیرون آوردن باتری نیاز به ابزار خاصی دارید، بهترین کار مراجعه به یک تعمیرکار مجرب و دوره دیده است.
فراموش نکنید که باد کردن باتری گوشی برای سایر بخش های دستگاه نیز خطرناک است. در صورت تداوم این مشکل احتمال خرابی سایر بخش های گوشی نیز به شدت بالا خواهد بود. بنابراین بهتر است مساله را در اولین فرصت و به شکل تخصصی و حرفه ای مورد بررسی قرار دهید.
قبل از رفتن به سراغ باتری نتورم شده، ابتدا باید بررسی های لازم صورت گیرد.
ساده ترین راه برای تشخیص تورم باتری این است که به سادگی به خود باتری نگاه کنید. تلفن یا لپ تاپ خود را باز کنید تا به محفظه باتری دسترسی پیدا کنید و صاف بودن تمام سطوح باتری را بررسی کنید. اگر باتری دارای برآمدگی یا تورم است ، زمان تعویض آن فرا رسیده است.یک روش خوب برای تست صاف بودن باتری قرار دادن آن روی یک سطح صاف و چرخاندن آن به اطراف است. اگر باتری آزادانه بچرخد ، احتمالاً شروع به تورم کرده است. این روش خوب برای استفاده در زمانی است که مطمئن نیستید باتری از دچار مشکل شده یا خیر.
برخی علائم در دستگاه ها وجود دارد که به وضوح می توان تورم باتری را مشاهده کرد. وقتی باتری منبسط می شود ، نیروی زیادی به اجزای دیگر وارد می کند. بنابراین اگر دستگاه شما شروع به تغییر شکل ناگهانی داده باید باتری را بررسی کنید.
اگر لپ تاپ ، تلفن یا ساعت هوشمند شما یکی از علائم زیر را دارد ، باید باتری را از نظر مشکلات بررسی کنید:
قسمت هایی دستگاه از حالت عادی خارج شده است. به عنوان مثال ، وقتی دیگر درزهای پوشش لپ تاپ یا تلفن شما بهم نخورد و دستگاه به وسیله چیز دیگری آسیب نبیند.
صفحه لمسی یا صفحه کلید بلند می شود. این مورد بیشتر در لپ تاپ ها دیده می شود. نواحی صفحه کلید و لپ تاپ لپ تاپ ضعیف تر از بقیه قسمت ها است ، بنابراین احتمالا باتری برآمده ای احتمالاً به این مناطق فشار می آورد.
گوشی موبایل به درستی در قاب خود جا نمیگیرد . ممکن است به دلیل تورم باتری، موبایل در قاب بیرونی که برای محافظت از گوشی تهیه شده قرار نگیرد. کمی برآمدگی در نمایشگر. در دستگاه های کوچکتر مانند تلفن، باتری در زیر صفحه قرار دارد. وقتی باتری منبسط می شود ، می تواند صفحه را به سمت بالا فشار دهد. گاهی اوقات همراه با تغییر رنگ در صفحه یا بخشی از آن به درستی کار نمی کند.
به طور کلی میتوان گفت همیشه باید 3 نکته اصلی را رعایت کنید تا از باد کردن باتری گوشی تان جلوگیری شود.
نکته اول: همیشه از شارژر اصلی یا شارژر سازگار با گوشی تان استفاده کنید.
برخی از شماها این نکته را نادیده میگیرید و زمانی که نادیده گرفتید و به طور مرتب از شارژر نامناسب برای موبایل خود استفاده کردید باتری شما سرانجام باد میکند.
برای مثال استفاده از شارژر 5 ولت، 2 آمپر برای گوشی که نیاز به شارژر 5 ولت 1.5 آمپر دارد باعث خرابی آن میشود.
نکته دوم: از بیش از حد شارژ کردن باتری موبایل تان اجتناب کنید. اگرچه بعد از این که شارژ باتریتان پر شد و چند ساعتی هم روی پریز ماند استفاده از گوشی تان تا مدت ها هیچ نشانی از خرابی باتری ندارد مخصوصا زمانی که از شارژر اصلی برای شارژ دستگاهتان استفاده کنید، اما بهتر است گوشی که پر شارژ شده است را از پریز بکشید چون تکرار این کار باعث میشود که باتری شما بیش از حد شارژ شود مخصوصا زمانی که از شارژر اصلی استفاده کنید و این خود منجر به باد کردن باتری موبایل تان میشود.
نکته سوم: از گوشی موبایل تان هنگام شارژ کردن استفاده نکنید.
بله، استفاده از موبایل تان در هنگام شارژ کردن به آسانی میتواند انرژی اضافی در باتری ایجاد کند و بنابراین نتیجه اش باد کردن باتری در گذر زمان است.
سرانجام، اگر متوجه شدید که باتری شما باد کرده است، بهترین کار برای حفظ ایمنی تان این است که به طور صحیح باتری را جدا کنید، چون باتری ها در این موقع به سادگی می تواند آتش بگیرند یا منفجر شوند.
همان طور که می دانید دلایل زیادی منجر به متورم شدن باتری گوشی می شود، اگر می خواهید از متورم شدن باتری گوشی موبایل خود جلوگیری کنید و تعمیر باتری گوشی بادکرده خود را شروع کنید، پیشنهاد می کنیم در ادامه با ما همراه باشید. در ادامه می خواهیم به آموزش خواباندن باد باتری گوشی بپردازیم و روش هایی را برای شما بیان کنیم که از باد کردن باتری موبایل جلوگیری کنید.
رعایت هر یک از این موارد تاثیر بسیار زیادی در سلامت باتری گوشی شما خواهد داشت. اگر می خواهید باتری گوشی شما باد نکند، توصیه می کنیم این نکات را مد نظر داشته باشید.
این سوالی است که معمولا در اوج ناامیدی پرسیده میشود. باید گفت که باتری موبایل باد کرده، قابلیت تعمیر شدن دارد، اما برای این کار باید سختیها و پیچیدگیهای زیادی را پشت سر بگذارید. قطعا خواباندن باد باتری به این سادگیها نیست. شاید بهتر است بگوئیم که اصلا نباید کار به باد کردن گوشی برسد. یعنی پیشگیری، بهتر از درمان است. شما باید روشهای جلوگیری از باد کردن باتری گوشی را به کار بگیرید.
اگر شما هم جزو آن دسته هستید که گوشی موبایلخود را مدت زمان زیادی به شارژ متصل میکنید، باید خیلی زود منتظر باد کردن باتری گوشی خود باشید. بهترین راه برای پیشگیری از این اتفاق، کاهش مدت زمان اتصال باتری به شارژر است. هرچقدر باتری بیشتر در معرض حرارت قرار بگیرد، احتمال خرابی و باد کردن آن هم افزایش پیدا میکند.
سخن پایانی
باتریهای لیتیوم یونی که در موبایل به کار رفته است دارای طول عمری میباشند و اگر عمر آن سپری شود فاسد میشوند. این باتریها در اثر زیادی شارژ شدن، استفاده از شارژهای غیر اصل و غیر استاندارد و… دچار باد کردن و شکم زدن میشوند. برای جلوگیری بهتر است از گرما دور بمانند، زیادی شارژ نشوند، از شارژر اصل استفاده کنید. باتری لیتیوم یونی بادکرده احتمال آتش گرفتن دارند پس بهتر است آن را در گوشی نگذارید و شارژ نکنید بلکه آن را بعد از اتمام طول عمر حداقل ۶ ماهه و حداکثر ۱ساله دور بیندازید.
سوالات متداول
ظاهرا باتری گوشی شما باد کرده و روی صفحه نمایش گوشی فشار وارد کرده بود و در نتیجه رنگ آن قسمت از صفحه نمایش محو شده بود. زمانی که یک باتری باد کرد، استفاده از آن خطرناک است. شما باید باتری جایگزین پیدا کنید و باتری باد کرده خود را با باتری جدید تعویض کنید. سعی نکنید که باتری بادکرده را دیگر به شارژ بزنید.
زمانی که یک باتری باد کرد، استفاده از آن خطرناک است. شما باید باتری جایگزین پیدا کنید و باتری باد کرده خود را با باتری جدید تعویض کنید. سعی نکنید که باتری بادکرده را دیگر به شارژ بزنید. به محض این که متوجه شدید باتری شما باد کرده است باید از قوانین محلی مربوط به مواد قابل بازیافت خطرناک پیروی کنید.
این سوالی است که معمولا در اوج ناامیدی پرسیده میشود. باید گفت که باتری موبایل باد کرده، قابلیت تعمیر شدن دارد، اما برای این کار باید سختیها و پیچیدگیهای زیادی را پشت سر بگذارید. قطعا خواباندن باد باتری به این سادگیها نیست. شاید بهتر است بگوئیم که اصلا نباید کار به باد کردن گوشی برسد. یعنی پیشگیری، بهتر از درمان است. شما باید روشهای جلوگیری از باد کردن باتری گوشی را به کار بگیرید.
اگر شما هم جزو آن دسته هستید که گوشی موبایلخود را مدت زمان زیادی به شارژ متصل میکنید، باید خیلی زود منتظر باد کردن باتری گوشی خود باشید. بهترین راه برای پیشگیری از این اتفاق، کاهش مدت زمان اتصال باتری به شارژر است. هرچقدر باتری بیشتر در معرض حرارت قرار بگیرد، احتمال خرابی و باد کردن آن هم افزایش پیدا میکند.
دیدگاه شما