امروزه می توان گفت با توجه به آموزش های لازم در زمینه موبایل و نسخه های به روز آن با هر ارور و خطایی، راهکار یا حتی راهکارهایی در نظر گرفته شده است که هر کدام از آن ها می توانند ارور به وجود آمده در هر یک از برندهای مختلف موبایل را اعم از اندروید یا آی او اس برطرف نمایند. بنابراین اگر با این دسته از ارورها رو به رو شدید، هیچ جای نگرانی نیست و می توانید با سپردن گوشی خود به دست افراد متخصص و کاربلد در مرکز تعمیرات موبایل به راحتی هر گونه اختلال در گوشی موبایل خود را تعمیر نمایید.
آیفون ها و آیپد های اپل گجت های بسیار دقیق و حساسی هستند. اگر بنا به هر دلیل با این گجت ها در ارتباط هستید یا تعمیرات آن ها را انجام میدهید، ممکن است با ارور های خاصی برخورد کنید. در ادامه این مطلب از تعمیرات موبایل آیفون میخواهیم به معرفی رایج ترین ارور های آیفون پرداخته و راه حل هر یک از آن ها را برایتان شرح دهیم.
ارور های آیفون و آیپد عموما با شماره نمایان و شناسایی میشوند. رایج ترین ارور های آیفون و آیپد به شرح زیر هستند:
ارور 1، ارور 2، ارور 3، ارور 4، ارور 13، ارور 14، ارور 21، ارور 23، ارور 29، ارور 1011، ارور 1012، ارور 1600، ارور 1601، ارور 1602، ارور 1603، ارور 1604، ارور 1611، ارور 1638، ارور 1643، ارور 1644، ارور 1645، ارور 1646، ارور 1647، ارور 1648، ارور 1650، ارور 1669، ارور 2001، ارور 2009، ارور 300، ارور 3001، ارور 3002، ارور 3003، ارور 3004، ارور 3006، ارور 3014، ارور 3015، ارور 3194، ارور 3259، ارور 4005، ارور 4013، ارور 4014، ارور 9006 و غیره
ارور 0xE800000a، ارور 0xE800006b، ارور 0xE800001، ارور 0xE8000065 و غیره
ارور 1415، ارور 1417، ارور 1418، ارور 1428، ارور 1429، ارور 1430 و غیره در آیپاد های اپل
این دو نوع ارورهای رایج در گوشی های آیفون به شمار می روند که کاربران گوشی های آیفون معمولا به هنگام ریستور کردن دستگاه خود با آن مواجه می گردند. بنابراین در صورتی که با این دو نوع از ارور شایع و رایج در گوشی های آیفون مواجه شدید، می بایست راهکارهای آن را در زیر جستجو کنید:
برای زدودن این ارور این است که از ایزوله کردن پورت یو اس بی برای برطرف نمودن این مشکل بهره جویید. بدین صورت که می بایست پورت USB خود را تعویض نموده و لایتنینگ آیفون خود را به یک کابل یو اس بی دیگری به سیستم خود متصل کنید تا به این ترتیب ارور پیش رو از بین برود.
برای رفع این دو نوع از ارورها به این صورت است: در صورتی که لایتنینگ را به همه کابل های کامپیوتر متصل کردید ولی باز هم با ارورهای پیش رو مواجه گشتید، در این صورت می بایست از یک بکاپ برای متصل گرداندن کابل یو اس بی به لایتنینگ بهره ببرید.
برای رفع این مشکل این است که از یک کابل یو اس بی با 30 پین برای متصل گرداندن گوشی آیفون خود به سیستم استفاده کنید.
در دنیای پیچیده و فناوری پیشرفته، استفاده از دستگاههای آیفون ممکن است با برخی ارورها همراه باشد که میتوان با روشهای خاصی آنها را برطرف کرد. در ادامه به رایجترین ارورهای گوشی آیفون و شیوههای حل آنها میپردازیم:
شماره شناسایی ارورهای گوشی آیفون:
مشکل: معمولاً این ارورها به مشکلات اتصال به iTunes یا بهروزرسانی سیستمعامل اشاره دارند.
راهحل: ابتدا از اتصال اینترنت و اطمینان از آخرین نسخه iTunes اطمینان حاصل کنید. سپس دستگاه را ریستارت و دوباره امتحان کنید.
مشکل: ممکن است به دلیل مشکلات هاردویری یا نرمافزاری این ارورها رخ دهد.
راهحل: در این موارد، بهتر است از خدمات پشتیبانی تخصصی تعمیرات اپل استفاده کنید.
مشکل: این ارورها ممکن است به مشکلات مربوط به کابل USB یا پورت شارژ اشاره کنند.
راهحل: از کابل USB معتبر استفاده کنید و مطمئن شوید که پورت شارژ سالم است.
مشکل: معمولاً به خطاهای مربوط به مشکلات اتصال به سرور iTunes یا سختافزار اشاره دارند.
راهحل: اتصال اینترنت خود را بررسی کرده و از سرورهای iTunes معتبر استفاده کنید.
ارور۱،ارور۳، ارور۱۰، ارور۱۱، ارور۱۲، ارور۱۳، ارور۱۴، ارور۱۶، ارور۲۰، ارور ۲۱، ارور ۲۳، ارور ۲۶، ارور ۲۷، ارور ۲۸، ارور ۲۹، ارور ۳۴، ارور ۳۵، ارور ۳۶، ارور ۳۷، ارور ۴۰، ارور ۵۳، ارور ۵۶، ارور ۱۰۰۲، ارور ۱۰۰۴، ارور ۱۰۱۱، ارور ۱۰۱۲، ارور ۱۰۱۴، ارور ۱۶۶۷، ارور ۱۶۶۹
ارور ۵۳ معمولا به دلیل یک اختلال امنیتی بهوجود میآید و نهایتا منجر به تعویض تاچ آیدی یا کار نکردن آن میشود. معمولا در صورت بروز ارورهای فوق گوشی در ریکاوری مد باقی میماند و توان بوت شدن نخواهد داشت. ما در ادامه به راهحلهایی که توانایی برطرف کردن این ارورها را دارند اشاره خواهیم کرد.
برای برطرف کردن ارورهای سخت افزاری آیفون باید راهحلهای زیر را به ترتیب انجام دهید:
۱- از طریق برنامه iTunes، آیفون خود را دو بار ریستور کنید. ریستور کردن آیفون باعث رفع ارورهای مذکور و اجراء بدون مشکل دستگاه میشود، این امر در شرایطی نتیجه قابل قبول خواهد داشت که سیستم عامل آیفون شما حداقل iOS 9.3.2 باشد.
۲- اگر به واسطه انجام ریستور مشکل رفع نشد، بهتر است که به یک شبکه اینترنت دیگر متصل شوید و عملیات ریستور را باز هم انجام دهید. این احتمال وجود دارد که بعضی از تنظیمات سیستم از ریستور شدن مناسب آیفون جلوگیری کرده باشند که با انجام عمل مذکور این مشکل برطرف خواهد شد.
۳- از حالت DFU Mode استفاده کنید. برای استفاده از این حالت باید به شرح زیر عمل کنید:
آیفون، آیپد و یا آیپاد خود را با یک کابل مناسب به کامپیوتر وصل کنید، در ابتدا برنامه iTunes را اجراء کنید و سپس دکمههای پاور و هوم آیفون را همزمان باهم فشار دهید و منتظر بمانید تا گوشی ریستارت شود. دکمههای پاور و هوم را برای مدت زمان ۵ ثانیه بعد از ریستارت شدن آیفون نیز نگه دارید، با انجام این کار آیفون شما به حالت DFU Mode منتقل میشود و در نهایت گزینه ریستور را انتخاب کنید و دستور ریستور شدن را صادر کنید و منتظر بمانید تا مراحل بعدی انجام شود.
۱- مطمئن شوید که یوزر کامپیوتری که قصد دارید از آن استفاده کنید به عنوان Administrator انتخاب شده و یک یوزر میهمان (Guest) نیست.
۲- مطمئن شوید که به اینترنت متصل هستید و سرعت آن مناسب است.
۳- تنظیمات تاریخ و زمان دستگاه خود را به گونه صحیح تنظیم نمایید.
۴- مطمئن شوید که نرم افزار آیتونز متصل نصب شده روی کامپیوتر شما آپدیت باشد. برای آپدیت کردن برنامه آیتونز باید در ابتدا برنامه آیتونز را اجرا کنید و از منوی فوقانی روی گزینه Help (در نسخه ویندوزی) یا iTunes (در نسخه مک) کلیک کنید. اگر آپدیت جدیدی برای نرم افزار iTunes ارائه شده باشد یک پیغام هشدار با گزینه Download نشان داده میشود، پس از دانلود نسخه جدید را نصب و اجراء کنید.
۵- مطمئن شوید که برنامههایی مانند آنتی ویروس، فایروال و … در کامپیوتر شما غیر فعال باشد.
با استفاده از آیتونز آیفون خود را دو بار Restore کنید. این کار می تواند ارورهای موبایل آیفون را از بین ببرد به خصوص اگر دستگاه شما از سیستم عامل iOS3.2 یا بالاتر استفاده می کند.
اگر Restore مشکل را حل نکرد هم از یک شبکه اینترنت دیگر استفاده کنید و هم آیفون را به یک کامپیوتر دیگر وصل کنید و دوباره Restore کردن را امتحان کنید. اگر عاملی مانع از Restore شدن گوشی شده باشد اکنون مشکل حل می شود.
از حالت DFU استفاده کنید. برای این منظور باید آیفون یا آیپد خود را با کابل مناسب به کامپیوتر وصل کنید، آیتونز را اجرا کنید و دکمه های هوم و پاور را همزمان به مدت 5 ثانیه فشار دهید تا گوشی ری استارت شود. اکنون آیفون شما به حالت DFU منتقل می شود. اکنون گزینه Restore را انتخاب کنید و اجازه دهید که سایر مراحل انجام شوند.
در صورتی که ارورهای گوشی آیفون گفته شده در بالا به وجود آید نیاز است تا در ابتدا نکاتی مورد بررسی قرار گیرد. از این نکات می توان به تنظیم بودن تاریخ و ساعت گوشی اشاره کرد.
بررسی کردن کیفیت USB متصل به کامپیوتر برای رفع مشکل سخت افزاری از دیگر نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. اتصال اینترنت باید پایدار بوده و سرعت بالایی داشته باشد.
یورز به کار رفته در کامپیوتر نباید یوزر مهمان بوده و باید یوزر administrator باشد. و در پایان نیاز است تا نرم افزار iTunes بر روی کامپیوتر نصب باشد. برای رفع ارورها توسط این نرم افزار نیاز است تا برنامه هایی ماند آنتی ویروس و فایروال غیر فعال گردند.
گروهی از ارورها به خاطر مشکلات شبکه، اتصالات و بیس باند به نمایش در می آیند. ارورهای 9، 4005، 4013 و 4014 از رایج ترین ارورهای مرتبط با این قسمت ها هستند. برای حل این گونه ارورها هم روش هایی وجود دارند که می توانید آن ها را امتحان کنید.
ارور اورهیت (Overheat) یکی از رایج ترین ارور های ایفون است که در اثر افزایش بیش از حد دما و حرارت در بدنه گوشی نمایان میشود. به دلیل اینکه آیفون های اپل از تراشه بسیار قدرتمندی بهره میبرند و فرکانس کاری هسته های پردازشگر مرکزی آن ها بالاست، در شرایطی که بازی ها و تسک های سنگین برای مدت زمان طولانی روی گوشی اجرا شوند، گرمای زیادی از جانب هسته های پردازشگر تولید خواهد شد و این گرما به بدنه موبایل منتقل میگردد.
در برخی مواقع و به ویژه زمان هایی که بازی های سنگین و HD را در آیفون برای مدت زمان طولانی اجرا کنید، ممکن است با ارور اورهیت رو به رو شوید که نشان میدهد بدنه گوشی بیش از اندازه داغ شده و دستگاه نیاز به خنک کاری دارد.
ارور 2، ارور 4، ارور 6 و ارور 1611 ممکن است به علت بروز مسائل امنیتی در گوشی آیفون شما بروز کنند. زمانی که برای ریستور کردن گوشی، آن را با اتصالات به کامپیوتر متصل می کنید و از نرم افزار iTunes استفاده می کنید ممکن است این خطاها را مشاهده نمایید.
برای برطرف نمودن این خطاها در ابتدا نیاز است تا نرم افزارهای امنیتی که بر روی کامپیوتر شما موجود است و همچنین آنتی ویروس خود را از حالت اکتیو خارج نمایید.
پس از غیر فعال و یا حذف نمودن این نرم افزارها گوشی را ریستور نمایید تا خطاهای گفته شده برطرف گردند. در صورتی که کابلی که برای اتصال گوشی به کامپیوتر به کار رفته است دچار مشکل بوده و سالم نباشد امکان نمایش این خطاها در گوشی وجود دارند و با تعویض کابل رابط می توان به راحتی خطاهای موجود را رفع نمود.
دیدگاه شما