ویروسهای گوشی در حال حاضر یک واقعیت غیر قابل انکار در زندگیهای دیجیتالی هستند و شدت تأثیر آنها هم میتواند متفاوت باشد. امیدواریم اگر ویروسی را روی گوشی خود دریافت کردید، یکی از انواع خفیف آن باشد. مراحل اولیه برای انجام این ویروس کشی موبایل اساساً یکسان است، صرف نظر از اینکه آیفون دارید یا گوشی اندرویدی، همیشه راههای متفاوتی برای پاک کردن ویروس از گوشی وجود دارد که انتخاب روش مناسب بر عهده خودتان است. در صورتی که به دلیل بعضی از مشکلاتی که برای گوشی تان پیش آمده، فکر می کنید که آن ویروسی شده می توانید خیلی ساده و فقط با طی کردن چند مرحله نسبت به حذف ویروس اندروید اقدام نمایید. در ادامه این مقاله از تعمیرات موبایل کرج با ما همراه باشید.
ویروسی شدن گوشیهای اندرویدی دلیل نسبتاً ساده و مشخصی دارد. ویروس هایی که گوشیهای اندرویدی را آلوده میکنند، به شکل کد در دل اپلیکیشنهای مخرب قرار داده شدهاند. نصب این دسته اپلیکیشنها باعث راهاندازی این کدهای مخرب میشوند. به این ترتیب، نصب اپلیکیشن هایی که ملقب به بدافزار، تنها راه ویروسی شدن گوشیهای اندرویدی است. برای جلوگیری از این اتفاق باید به مسائل امنیتی دقت کنید. مهمترین نکته دانلود اپلیکیشنها ار گوگل پلی استور (Google Play Store) است. برای دانلود و نصب نرم افزارها و تعمیرات نرم افزاری موبایل از این منبع استفاده کنید تا گرفتار ویروسها و بدافزارها نشوید.
همانطور که گفته شد، بر خلاف سیتم عاملی مانند ویندوز، در اندرویید تنها راه آلوده شدن گوشی به ویروس و بدافزار نصب کردن اپلیکیشن مخرب است. برای مثال، رفتن به سایت هایی که تبلیغات مخربشان به شکل پاپ آپ (Pop-up) هستند، باعث ویروسی شدن گوشی اندرویدی نخواهد شد. اما اگر آن تبلیغات دارای لینک دانلود یک اپلیکیشن خاص باشد و شما پس از دانلود آن را روی گوشیتان را نصب کنید، تا حد زیادی مطمئن باشید که احتمال ویروسی شدن گوشیتان وجود دارد.
شناختن اینکه گوشی شما ویروسی شده است یا خیر، ممکن است چالشبرانگیز باشد، اما با توجه به برخی از نشانهها و نشانگرهای ممکن، میتوانید به خطر ویروسها در گوشی خود پی ببرید. در زیر، چند نشانه متداول ویروسی بودن گوشی را بررسی خواهیم کرد:
عملکرد نامعمول: اگر گوشی شما به طور ناگهانی آهستهتر عمل میکند، از باتری سریعتر خالی میشود، برنامهها به طور غیرمعمولی عمل میکنند یا اخطارها و پیامهای ناخواسته ظاهر میشوند، احتمالاً گوشی شما تحت تأثیر ویروس قرار گرفته است.
بارگیری برنامهها ناشناخته: اگر برنامهها را از منابع غیرقابل اعتماد بارگیری میکنید و نصب میکنید، ممکن است ویروسها در همان بستههای نرمافزاری نهفته شده باشند. همچنین، اگر برنامهها بدون اجازه شما به صورت خودکار نصب میشوند، باید مشکوک شوید.
افزایش مصرف داده: اگر مصرف دادههای موبایل شما به طور ناگهانی و بدون دلیل قابل توجیه افزایش مییابد، ممکن است برنامههای مخرب در پس زمینه دادههای شما را مصرف کنند.
چگونه بفهمیم گوشی ویروسی شده است؟اختلال در عملکرد گوشی مهمترین علامت نفوذ بدافزارها و ویروسها به سیستم عامل اندروید است. بنابراین در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، احتمال ویروسی شدن گوشی وجود دارد:
ویروسی شدن گوشیهای اندرویدی دلیل نسبتاً ساده و مشخصی دارد. ویروس هایی که گوشیهای اندرویدی را آلوده میکنند، به شکل کد در دل اپلیکیشنهای مخرب قرار داده شدهاند. نصب این دسته اپلیکیشنها باعث راهاندازی این کدهای مخرب میشوند. به این ترتیب، نصب اپلیکیشن هایی که ملقب به بدافزار، تنها راه ویروسی شدن گوشیهای اندرویدی است. برای جلوگیری از این اتفاق باید به مسائل امنیتی دقت کنید. مهمترین نکته دانلود اپلیکیشنها ار گوگل پلی استور (Google Play Store) است. برای دانلود و نصب نرم افزارها از این منبع استفاده کنید تا گرفتار ویروسها و بدافزارها نشوید.
همانطور که گفته شد، بر خلاف سیتم عاملی مانند ویندوز، در اندرویید تنها راه آلوده شدن گوشی به ویروس و بدافزار نصب کردن اپلیکیشن مخرب است. برای مثال، رفتن به سایتهایی که تبلیغات مخربشان به شکل پاپ آپ (Pop-up) هستند، باعث ویروسی شدن گوشی اندرویدی نخواهد شد. اما اگر آن تبلیغات دارای لینک دانلود یک اپلیکیشن خاص باشد و شما پس از دانلود آن را روی گوشیتان را نصب کنید، تا حد زیادی مطمئن باشید که احتمال ویروسی شدن گوشیتان وجود دارد.
ساده ترین راه برای از بین بردن ویروس گوشیهای اندرویدی این است که بدافزار دارای آن ویروس شناسایی و از گوشی حذف شود. میتوان گفت با حذف بدافزار فعالیت مخرب ویروس نیز غیر فعال و حذف میشود. اگر به دنبال اطلاعاتی در خصوص چگونگی پاک کردن ویروس از گوشیهای اندرویدی هستید.
آنتی ویروس های خوبی مانند Bitdefender، Outlook Security، Zemana Mobile Antivirus برای سیستم عامل اندروید وجود دارند که امکان شناسایی و حذف اپلیکیشنهای مخرب و بدافزارها را فراهم میکنند. ترتیب کار از این قرار است که با نصب یکی از این آنتی ویروسها و اسکن اپلیکیشنهای نصب شده در گوشی، اپلیکیشن مخرب را شناسایی کرده و با حذف آن گوشی اندرویدیتان را از ویروس پاک کنید.
شما میتوانید از نسخه رایگان این برنامه استفاده کنید. این آنتی ویروس به طور منفعلانهای از گوشی شما محافظت میکند و همچنین امکان اسکن ویروسها را فراهم میکند. اما برای استفاده از نسخه کامل آن میتوانید مقداری هزینه کنید تا علاوه بر بالا رفتن سطح امنیت، امکان دسترسی به VPN هم داشته باشید.
نام Avast نام یک شرکت معروف آنتی ویروس است که یک برنامه محبوب اندرویدی نیز به نام خود دارد. شما میتوانید از این برنامه به صورت رایگان برای محافظت در برابر ویروس و دسترسی به VPN استفاده کنید. اما این برنامه یک گزینهی پولی هم دارد که متاسفانه دائما این را به شما یادآوری میکند.
این برنامه هم یکی دیگر از غولهای رایانهایست که اخیرا به اندرویدی راه پیدا کرده است. اپلیکیشن Norton به صورت رایگان ارائه نشده، اما اگر مایل به پرداخت هزینه باشید، در این برنامه ویژگی و قابلیتهای خوبی مثل مسدود کننده تبلیغات و ابزار تجزیه و تحلیل Wi-Fi در اختیارتان قرار میگیرد. این برنامه در ابتدا سالانه ۱۴.۹۹ دلار هزینه دارد و بعدها به ۳۰ دلار در سال میرسد.
این مورد یک برنامه آنتی ویروس بسیار قوی است، حتی اگر نسخه رایگان آن را نصب کنید. اما اگر فقط ۱۵ دلار در سال هزینه کنید، به طور دائم از گوشی شما محافظت میکند.
ریست فکتوری (Reset Factory) کردن گوشی عملاً تمام اپلیکیشنهای نصب شده روی گوشی را پاک میکند، به این ترتیب عملاً بدافزاری که مسئول ویروسی کردن گوشی پاک خواهد شد. از این روش در صورتی استفاده کنید که نتوانید اپلیکیشن مخرب یا بدافزار نصب شده روی گوشی را پیدا کنید، یا آنتی ویروس هم نتواند این اپلیکیشنها را پیدا کند. در این شرایط ریست فکتوری (Reset Factory) کردن میتواند به پاک شدن گوشی همراهتان از ویروس کمک کند.
روشهایی که گفته شد، روشهای اصلی برای پاک کردن ویروس گوشیهای اندرویدی هستند. به یاد داشته باشید که با حذف اپلیکیشن مخرب یا بدافزار از گوشی اندرویدی، ویروس فعال در آن اپلیکیشن به طور کامل پاک میشود. غیر ممکن است که با حذف یک اپلیکیشن کد ویروسی فعال آن در گوشی باقی بماند.
برای انجام این کار باید به منوی پاور گوشی که شامل گزینه های مختلف همچون خاموش کردن، ریستارت گوشی و غیره است را فعال کنید (با نگه داشتن دکمه پاور این به نمایش در می آید). حالا انگشت خود را روی گزینه Power Off نگه داشته، در این حالت مشاهده خواهید کرد که گزینه ورود به حالت Safe Mode وجود دارد. گزینه Restart را لمس کرده و منتظر باشید تا گوشی ریستارت شده و به صورت خودکار وارد حالت سیف مد گردد.
برای علت ویروسی شدن گوشی از گوشی باید وارد Settings دستگاه شوید. سپس به قسمت Apps (یا Application Manager یا Apps & notifications) بروید. ممکن است دسترسی به این قسمت در دستگاههای مختلف متفاوت باشد. پس از ورود به این قسمت، وارد تب Downloaded شوید. در این قسمت لیستی از برنامههای دانلود و نصب شده روی دستگاه شما نمایش داده میشود. بدافزار یا برنامه ویروسی که قبلا شناسایی کردید را در این لیست انتخاب کنید. در ادامه در پنجره باز شده ابتدا به کمک گزینههای Clear cache و Clear data تمام فایلهای مربوط به نرمافزار را پاک کرده و سپس گزینه Uninstall را انتخاب کنید تا این برنامه حذف شود.
چرا گوگل پلی دانلود نمیکنه ؟ سعی کنید اپلیکیشنهای اندرویدی مورد نیازتان را همیشه از گوگل پلی استور (Google Play store) دانلود کنید. زیرا این منبع اغلب اپلیکیشنها را از جهت ویروس و بدافزار و کدهای مخرب کنترل میکند. عموماً اپلیکیشنهای مخرب و بدافزارهایی به دلیل اینکه نرم افزارها از منابع غیر معتبر دانلود میشوند، به گوشی راه پیدا میکنند.
قبل از اینکه برنامه ای را از گوگل پلی استور (Google Play Store) دانلود کنید، دسترسی آن را چک کنید. یک برنامه مخرب احتمالاً دسترسیهای عجیبی دارد. برای مثال اگر اپلیکیشن پخش ویدئویی مخرب باشد، ممکن است از شما اجازه دسترسی به لیست مخاطبانتان را بگیرد که درخواست عجیبی بوده و میتواند نشان از بدافزار بودن آن اپلیکیشن داشته باشد.
شاید خاطره خوش یا نتیجهی خوب از نصب کردن آنتی ویروس روی گوشیتان نداشته باشید، اما به هر حال داشتن آنتی ویروس از نداشتنش بهتر است. بنابراین آنتی ویروس خوبی که توانایی شناسایی اپلیکیشنهای مخرب و بدافزارها را داشته باشد روی گوشی خود نصب کنید.
تلاش کنید سیستم عامل گوشی اندرویدی خود را به جدیدترین نسخه های موجود آپدیت کنید. در بیشتر به روز رسانی هایی که برای اندروید منتشر شده است لایه های امنیتی به دستگاه اضافه می شود که می توانند منجر به جلوگیری از فعالیت کد های مخرب و ویروس ها شده و به نوعی پاک کردن ویروس گوشی را به همراه داشته باشند.
اگر به موارد بالا توجه کنید، مطمئناً هیچ مشکلی برای گوشی اندرویدی شما پیش نخواهد آمد و دستگاه تان هرگز دچار ویروس نشده و بعداً نیازی به پاک کردن ویروس گوشی نیست. در نهایت نتیجه می گیریم مهم ترین نکته ای که اکیداً توصیه می کنیم آن را رعایت کنید، مربوط به دانلود برنامه ها از گوگل پلی استور می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دوره های آموزش تعمیرات موبایل به وبسایت ما مراجعه کنید.
دیدگاه شما