یکی از مشکلاتی که کاربران دستگاههای اندرویدی بهطور متداول با آن مواجه میشوند، پر شدن حافظه داخلی است. هدف این مقاله از مجله خبری تعمیرات موبایل پارس ارتباط معرفی روشهای جلوگیری از پر شدن حافظه داخلی تبلتها و گوشیهای سامسونگ و اندرویدی است.
گوشیها و تبلتهای سامسونگ و اندوریدی از نظر ظرفیت حافظه داخلی محدودیت دارند. به عنوان مثال ممکن است گوشی اندرویدی شما از حافظه داخلی 16 گیگابایتی بهرهمند باشد. در این شرایط فضای 16 گیگابایتی حافظه دستگاه به کلی در اختیار شما قرار داده نمیشود و بخشی از آن توسط فایلهای سیستم و سیستم عامل اندروید اشغال میشود.
در نهایتا شاید فضایی در حدود 12 گیگابایتی از 16 گیگابایت یاد شده در اختیارتان قرار بگیرد. خوشبختانه در این میان برخی از دستگاههای اندرویدی از اتصال رم میکرو اس دی (Micro SD) به عنوان یک حافظه جانبی پشتیبانی میکنند که این امر به مراتب خوشایند است، اما با این وجود در برخی از شرایط مشاهده شده که این موضوع هم نمیتواند منجر به جلوگیری از بروز کمبود فضای ذخیرهسازی اطلاعات در دستگاه شود. بنابراین مسئله پر شدن حافظه داخلی دستگاههای اندرویدی یکی از مسائل حائز اهمیتی است که این روزها کاربران متعددی با آن مواجه هستند.
حافظه داخلی گوشی کجاست؟ این حافظه چه تفاوتی با حافظه جانبی دارد؟ آیا خرید گوشی با حافظه داخلی کمتر و جبران آن با حافظه جانبی منطقی است؟ حافظه داخلی فضایی است که زمان خرید گوشی به عنوان بخشی از مشخصات سخت افزار گوشی عنوان میشود و معمولا گوشیهای مختلف با ظرفیتهای متفاوتی به بازار عرضه میشود. حافظه داخلی نیز انواع مختلفی دارد که این مدلها تفاوت سرعت دارند.
تفاوت سرعت حافظه داخلی یعنی این که مثلا گوشی با حافظه داخلی UFS 3.1 دادهها را با سرعت به مراتب بیشتری نسبت به UFS 2.1 در گوشی جابجا میکند و همچنین زمانی که بین گوشی و کامپیوتر دیتایی را جابجا میکنید این فرایند با سرعت بیشتری انجام میشود. بیشتر بخوانید: بازیابی اس ام اس های پاک شده از گوشی سامسونگ
قبل از هر کاري ابتدا براي اينکه بدانيم ظرفيت گوشي موبايل ما چقدر است، پيشنهاد مي کنم اگر از اين مورد اطلاع کافي نداريد به Settings يا همان تنظيمات رفته و روي Storage يا حافظه تپ کنيد. در ابتداي صفحه اي که باز خواهد شد حافظه داخلي شما را يا همان internal storage به شما نمايش خواهد داد و در ادامه ميزان حجم قابل استفاده براي microSD به شما نمايش داده خواهد شد. يکي از آسان ترين راه هاي حذف فايل هاي ناخواسته از طريق همين صفحه Storage است، کافي است رويMiscellaneous files تپ کنيد و ليست فايل هايي که قابل استفاده نيستند و سيستم با انها کاري ندارد را ببينيد، به آساني مي توانيد تمامي آنها را انتخاب کرده و حذف کنيد! اگر گوشي آي او اس (ios) داريد به تنظيمات تلگرام رفته و در بخش Data and Storage به بخش Storage Usage برويد.
اگر ويندوز فون داريد از داخل خود نرم افزار به تنظيمات تلگرام رفته وارد بخش Chat Settings شويد. انتهاي اين صفحه وارد بخش Cache Settings (حافظه پنهان) شويد. در اين بخش به شما نشان داده ميشود که چه مقدار فضا از گوشيتان توسط همين عکسها و فيلمها اشغال شده است. احتمالا خيلي تعجب خواهبد کرد وقتي اعداد چند گيگابايتي ببينيد. گزينه clear cache را بزنيد تا فضاي مورد نيازتان را خالي نماييد. البته به اين نکته توجه داشته باشيد که وقتي اين گزينه را بزنيد همه عکسها و فيلمها و آهنگهايي که در کانالها و گروه ها دانلود کرده و ميديديد را بايد مجددا دانلود کنيد. در آيفونها اين بخش گزينه اي شده و مي توانيد هر چتي را که ميخواهيد پاک کنيد.
حذف کردن بازیها و برنامههای پر حجم و سنگینی که بر روی دستگاه نصب شدهاند، از جمله روشهای موثر برای جلوگیری از پر شدن حافظه گوشی است. حذف کردن حافظه کش و دیتا بازیها و برنامههای نصب شده بر روی دستگاه نیز میتواند تا حدودی سبب افزایش فضای ذخیرهسازی اطلاعات دستگاه شود، با این وجود این یک عمل آزار دهنده است. از این رو، توصیه میشود که با حذف بازیها و برنامههای سنگین از پر شدن حافظه داخلی دستگاه جلوگیری کنید.
حجم بالای برخی از بازیهای اندرویدی که معمولا به 2 گیگابایت و حتی بالاتر از آن نیز میرسد، مهمترین عامل پر شدن حافظه داخلی دستگاه اندرویدی است. برای آگاهی از اینکه هر بازی یا برنامه چه حجمی از فضای حافظه داخلی را اشغال کرده است، ابتدا وارد بخش Settings شوید و سپس گزینه Storage را انتخاب کنید. در این مرحله با انتخاب گزینه Applications یا Apps لیستی از برنامهها و بازیهای نصب شده بر روی دستگاه شما نمایان میشود و به این ترتیب شما میتوانید حجم اشغال شده توسط هر یک از برنامهها و بازیها را مشاهده کنید. بیشتر بخوانید: اینترنت گوشی وصل است ولی کار نمی کند سامسونگ
با توجه به اینکه کیفیت عملکرد دوربین گوشیهای هوشمند به شدت افزایش یافته، کاملا طبیعی است که عکسها ویدئوهای ضبط شده شما از این طریق هم حجم بالایی داشته باشند. بنابراین ذخیره این فایلها در حافظه داخلی دستگاه اندرویدی منجر به پر شدن حافظه داخلی میشود. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل توصیه میکنیم که همواره عکسها و ویدئوهایی ذخیره شده در حافظه داخلی دستگاهتان را به حافظه کامپیوتر یا لپتاپ خود منتقل کنید. شما همچنین میتوانید از سرویسهای ذخیرهسازی ابری یا اپلیکیشنهای سرویس دهنده مرتبط هم استفاده کرده و فایلهای تصویری خود را در اکانت ابری خود آپلود کنید. سرویس Flickr یکی از ابزارهایی است که در این راستا کاربر فوقالعادهای داشته و فضای ذخیرهسازی رایگان 1 ترابایت را برای عکسهایتان ارائه میکند.
شما همچنین قادر به استفاده از اپلیکیشن و سرویس Google Photo دستگاه اندرویدی خود هم هستید. این ابزار به شما اجازه میدهد تا عکسهای با رزولوشن نهایی 16 مگاپیکسلی و ویدئوهای با وضوح نهایی فول اچ دی را به طور ابری آپلود کرده و به صورت خودکار پس از آپلود از حافظه داخلی دستگاه حذف نمایید.
اگر برنامهای دارید که چند وقت یک بار از آن استفاده میکنید، در صورت امکان آن را از روی گوشی حذف کنید؛ زیرا شاید در نگاه اول این برنامه تنها ۳۰ مگابایت باشد و به نظر فضای زیادی را اشغال نکند اما در حقیقت برنامههای مختلف دیتاهای متفاوتی دارند و به مرور حافظه Cache زیادی به وجود میآورند. پس فارغ از این که برنامهی شما چه مقدار فضا اشغال کرده است در صورت امکان آن را حذف کنید. برای این کار در گوشیهای مختلف میتوانید به داخل بخش Storage بروید و برنامههای کمتر استفاده شده را مشاهده کنید. بیشتر بخوانید: پاك كردن حافظه پنهان گوشي سامسونگ
مثلا برای جلوگیری از پر شدن حافظه گوشی سامسونگ به تنظیمات و سپس بخش Battery & device care بروید و به روی گزینهی Storsge کلیک کنید. با انجام این کار به یک صفحه جدید منتقل میشوید که در آن میتوانید برنامههای کمتر استفاده شده را مشاهده کرده و آنها را حذف کنید. در این صفحه همچنین میتوانید مشاهده کنید که کدام اطلاعات چه بخشی از حافظه داخلی شما را اشغال کردهاند. مثلا میتوانید ببینید که ویدیوها ۱۰ گیگابایت فضای داخلی را در اختیار گرفتهاند و آهنگها ۳ گیگابایت و …
با دسترسی به این اطلاعات بهتر میتوانید متوجه شوید که گوشی شما را چه اطلاعاتی در اختیار گرفتهاند و راحتتر میتوانید به حذف کردن آنها اقدام کنید. برای حل مشکل پر شدن حافظه گوشی شیائومی باید به تنظیمات و سپس بخش About phone بروید و به روی Storage کلیک کنید. در این بخش به شما به طور کامل نمایش داده میشود که دادههای مختلف چه بخشی از حافظهی داخلی شما را در اختیار گرفتهاند. در ادامه اگر به پایین اسکرول کرده و گزینهی Deep Clean را انتخاب کنید به بخشی منتقل میشوید که در آن بخش امکان خواهید داشت تا برنامههای کمتر استفاده شده را مشاهده کرده و سپس آنها را حذف کنید.
با توجه به فراگير شدن برنامه تلگرام شاهد رونق کانالها و ارسال انواع فايلهاي صوتي، تصويري و … توسط اين برنامه در بسياري موارد شاهد پر شدن حافظه گوشيها تنها با استفاده از اپ تلگرام هستيم. خوشبختانه خود تلگرام براي اين مورد راه حل خوبي در نظر گرفته، براي کنترل ميزان حافظه در دسترس براي برنامه تلگرام به Setting رفته و دنبال Cache Setting بگرديد، با تپ روي آن در صفحه باز شده ميتوانيد مدت زمان نگهداري فايلهاي دانلود را مشخص کنيد (پيشنهاد من يک هفته است، ? week) با تپ روي Clear Cache ميتوانيد تمامي فايلهاي دانلود شده را حذف کنيد در گزينه انتهايي Local Datebase ميتوانيدنکته مهم ديگر اينکه گاهي اوقات گوشي به علت آلوده شدن به ويروس حتي پس از اينکه اطلاعات روي حافظه را انتقال و يا حذف ميکنيم باز هم حافظه را پر نشان ميدهد ( اگر گوشي را به کامپيوتر يا لپ تاپ متصل کنيد مطابق تصوير زير فضاي حافظه گوشي را صفر نشان ميدهد) که اين مورد حتي پس از حذف کامل اطلاعات روي حافظه نيز برطرف نميشود و فقط با فرمت و يا فلش گوشي ميتوان از اين مشکل خلاص شد.
آخرین روش برای جلوگیری از پر شدن حافظه داخلی دستگاه اندرویدی، پخش ویدئو به جای ذخیرهسازی آن در حافظه دستگاه است. مثلا اگر قصد تماشای یک موزیک ویدئو را دارید، به جای دانلود آن در دستگاه اندرویدی خود، بهتر است آن از طریق شبکههایی مانند یوتیوب تماشا کنید. با انجام این کار شما با مشکل پر شدن حافظه داخلی رو به رو نمیشوید.
اگرچه این یک روش موثر برای جلوگیری از پر شدن حافظه داخلی گوشیها و تبلتهای اندرویدی است، اما محدودیتهایی دارد. مهمترین محدودیت این روش، سرعت پایین اینترنت و تمام شدن سریع حجم بستههای اینترنتی است. در صورت استفاده از اینترنت پرسرعت و عدم محدودیت در حجم بستههای اینترنتی به شما پیشنهاد میکنیم که به جای ذخیره ویدئو از پخش آن استفاده کنید تا از پر شدن حافظه داخلی دستگاه اندرویدی جلوگیری کنید. مقاله حل مشکل داغ شدن گوشی سامسونگ را مطالعه نمایید.
بدون شک بهترين راه براي تميز کردن فضاي ذخيره سازي در گوشي هاي هوشمند حذف برنامه هاي ناخواسته است. برنامه ها و بازي هايي که تنها آيکون آنها در صفحه گوشي و ليست برنامه ها خاک مي خورند و حتي ماه هاست که آنها را باز نکرده ايد اين برنامه ها مهمترين عوامل در سنگين شدن و اشغال حافظه هستند. بهترين کار همين Uninstall کردن برنامه هاي بدون کاربرد است. اگر به تنظيمات يا Settings برويد در قسمت Application manager مي توانيد ليست تمامي برنامه هايي که در گوشيتان نصب کرده ايد را مشاهده کنيد. با تپ کردن روي سه نقطه بالا سما راست مي توانيد ترتيب چينش را عوض کنيد Sort by size را انتخاب کرده تا ببينيد کدام برنامه ها بيشترين حجم از گوشي را اشغال کرده اند.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله به شما گفتیم، مشکل پر شدن بی دلیل حافظه گوشی چندان هم بی دلیل نیست. کش گوشی، فایل های تکراری، اپلیکیشن ها و برنامه های حجیم و باکیفیت که فایل های زیادی را ذخیره می کنند، می توانند علت پر شدن حافظه گوشی شما باشند. دسترسی به این فایل ها از آن جایی که در حافظه پنهان گوشی قرار دارند به راحتی امکان پذیر نیست.
سوالات متداول
در مقاله بالا علت پرشدن حافظه گوشی و راهکارهای آن به صورت کامل آورده شده که توصیه میکنیم آن را مطالعه کنید.
نرم افزارهای زیادی در این زمینه وجود دارد. برای مثال اپلیکیشهای Google’s File Manager, SD Maid برای حذف فایلهای غیر ضروری میتوانند کاربردی باشد.
پس از اندروید ۶ مارشمالو، امکان راه اندازی کارت SD بعنوان حافظه داخلی وجود داردکه دستورالعمل آن در مقاله آورده شده است.
سوالات متداول
در مقاله بالا علت پرشدن حافظه گوشی و راهکارهای آن به صورت کامل آورده شده که توصیه میکنیم آن را مطالعه کنید.
نرم افزارهای زیادی در این زمینه وجود دارد. برای مثال اپلیکیشهای Google’s File Manager, SD Maid برای حذف فایلهای غیر ضروری میتوانند کاربردی باشد.
پس از اندروید ۶ مارشمالو، امکان راه اندازی کارت SD بعنوان حافظه داخلی وجود داردکه دستورالعمل آن در مقاله آورده شده است.
دیدگاه شما